Letnie napoje, a zwłaszcza drinki z dodatkiem ginu to prawdziwe hity podczas przyjęć ogrodowych.
Nie musisz jednak trzymać się klasycznych przepisów – spróbuj zaimponować swoim gościom koktajlem z różowego ginu i malin lub orzeźwiającym napojem bez alkoholu w postaci domowej lemoniady.Zainspiruj się drinkami stworzonymi dla Ciebie przez najlepszych praskich barmanów.
Wypełnij szklankę do whiskey lodem.
Dodaj Aquavit i świeży sok z limonki.
Dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wymieszaj całość ze schłodzonym piwem imbirowym.
Ozdób drinka gałązką świeżego koperku.
Schłodzoną, wysoką szklankę o pojemności około 400 ml wypełnij lodem.
Dodaj 40 ml ginu i dokładnie wymieszaj.
Wypełnij szklankę zimnym tonikiem. Stosunek ginu do toniku nie powinien przekraczać 1:3.
Najlepiej używać łyżeczki barmańskiej, aby napój pozostał idealnie musujący.
Udekoruj drinka plasterkiem grejpfruta.
Maliny umieść w shakerze i rozgnieć za pomocą muddlera.
Następnie dodaj pozostałe składniki do shakera.
Szybko wstrząśnij, jeszcze nie dodawając lodu.
Dodaj lód.
Odcedź przez drobne sitko do płytkiego kieliszka, np. kieliszka do szampana.
Na koniec nabij dwie lub trzy świeże maliny na wykałaczkę i umieść ją nad kieliszkiem.
Świeże owoce rozgnieć w szklance za pomocą tłuczka barmańskiego.
Dodaj syrop cukrowy, sok z cytrusów i lód.
Wlej wodę gazowaną i wymieszaj łyżką.
Do lemoniady można dodać również zioła – miętę, melisę, bazylię, oregano lub kolendrę.
Do podania większej ilości napoju można użyć słoika na lemoniadę.