Zioła:
Bazylia – pięknie pachnie i pasuje do włoskich dań. Tylko uważaj, nie lubi niskich temperatur, więc posadź ją, gdy temperatura stale przekracza 10 stopni.
Oregano jest bardzo odporne i można go używać nie tylko do śródziemnomorskich przepisów.
Polecamy majeranek. Nic nie przebije placków ziemniaczanych doprawionych świeżym majerankiem. W sezonie możesz go także ususzyć.
Mięta będzie rosła prawie sama. Możesz ją dodać rano do herbaty, a wieczorem do drinków.
Szczypiorek rośnie od lutego do listopada. Używaj go do past, zup i dań głównych.
Warzywa odpowiednie na balkon:Pomidory możesz posadzić po ostatnich zbiorach. Potrzebują dużo miejsca, wybierz dla nich większą doniczkę.
Niektóre rodzaje papryczek chilli również nadają się na balkon. Lubią słońce, ale uważaj, aby nie było zbyt gorąco
Szpinak będzie dobrze się rozwijał wczesną wiosną, lubi niższe temperatury. Posadź go w doniczkach, przytnij wcześnie i zastąp na przykład kwiatami lub ziołami.
Niewymagające kwiaty:
Wiosną posadź rośliny cebulowe, takie jak żonkile, dzwonki, hiacynty. Postaw na przykład na bratki w różnych kolorach. Odwdzięczą się dziesiątkami kwiatów i przetrwają do lata. Dobre będą także aksamitki, które są również doskonałym naturalnym środkiem odstraszającym mszyce.
Surfinie, pelargonie czy goździki kwitną przez całe lato.
Jesienią na balkonach pięknie prezentują się wrzosy.
Jeśli nie masz czasu na częste podlewanie, poszukaj sukulentów. Docenią one słoneczne warunki i wybaczą sporadyczny brak wilgoci.