Mamy nową aplikację | Odkryj korzyści z apki →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Sposoby zero waste. Jak zrobić woskowijkę

Może jednym z Twoich postanowień na nowy rok było wspieranie środowiska i oszczędność pieniędzy dzięki przygotowywaniu przekąsek do pracy i szkoły w domu. Mamy dla Ciebie instrukcję, jak własnoręcznie i w prosty sposób wykonać woskowijkę, którą możesz wykorzystywać wielokrotnie.

Co to jest woskowijka i do czego służy?

Woskowijka to doskonała alternatywa folii spożywczej i woreczków śniadaniowych. Do woskowijki możesz zapakować nie tylko kanapkę, ale także świeże pieczywo, sery lub kawałki warzyw i owoców. Nie będą one wówczas wysychać, ani pocić się w nieprzepuszczającej powietrza folii. Woskowijkę możesz wykorzystać także do przykrycia misek lub pojemników na jedzenie. Jeśli delikatnie ogrzejesz ją w dłoni, w prosty sposób dopasuje się do naczynia, które chcesz nią przykryć.

Po użyciu wsokowijkę wystarczy opłukać wodą (nie gorącą, by nie rozpuścić wosku) i wysuszyć lub wytrzeć ściereczką. Jeżeli warstwa wosku zostanie naruszona, możesz ją ponownie zagrzać i dołożyć wosku. Kiedy przestanie pełnić swoją rolę, można wyrzucić ją na kompost. Do wykonania woskowijki da się wykorzystać gotowe, materiałowe serwetki lub zebrać dodatkowy plus za recykling i stworzyć ją ze starego prześcieradła czy koszulki.

Co będzie Ci potrzebne:

Bawełniana serwetka lub kawałek bawełnianego materiału wyciętego ząbkowanymi nożyczkami.
Pszczeli wosk w formie wiórek. Możemy kupić też wosk w kostce i zetrzeć go na tarce. Dobrze jest kupić wosk bio, ponieważ będzie miał on kontakt z żywnością.
Mata do pieczenia, blaszka, piekarnik i szpatułka.

Jak wykonać woskowijkę

1. Serwetkę ułóż na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce i gęsto posyp ją woskiem.
2. Włóż do piekarnika nagrzanego na 100°C na 3-4 minuty, po tym czasie sprawdź, czy wosk się rozpuścił. Jeżeli jest go za mało i widzisz na serwetce suche miejsca, dosyp więcej wosku. Jeżeli widzisz, że jest go za dużo, możesz usunąć nadmiar kolejną serwetką.
3. Wyciągnij całość z piekarnika. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź wosk.
4. Pozostaw całość do wystygnięcia. Kiedy woskowijka będzie zimna, możesz zacząć jej używać.

Porady zero waste, które oszczędzają środowisko i Twoją kieszeń

• Wyposaż się w pojemnik na kompost, do którego możesz w domu wrzucać bioodpady. Następnie wystarczy wyrzucić je do kompostownika w ogrodzie lub odpowiednika pojemnika na śmieci.
• Do przechowywania żywności świetnie nadają się różnego rodzaju wielorazowe torebki – lniane, papierowe i z innych materiałów.
• Zawsze miej ze sobą torbę na zakupy, abyś nie musiał kupować reklamówki.
• Spraw sobie wielorazowy kubek na kawę i herbatę na wynos.
• Pij wodę z kranu. W podróży wykorzystaj designerską butelkę, a w domu pij z ładnych szklanek.
• Uwielbiasz dobrą kawę? Wyposaż się w dzbanek do kawy, frenchpress lub kawiarkę.
• Jesteś miłośnikiem jogurtów? W takim razie zachwyci Cię jogurtownica. Dzięki niej zrobisz własny, pyszny jogurt + nie będziesz już wyrzucać plastikowych kubeczków po jogurtach.
Instrukcję wykonania woskowijki przygotowała Eva Kovářová, autorka instagramowego konta Gathermoments.