-15% na dywany z kodem DYWANY15 | Już tylko do północy →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Śledzie na 3 sposoby

Śledź to niekwestionowany król wigilijnych stołów. I słusznie, ponieważ jest pełen wartości odżywczych i witamin. W nowoczesnym wydaniu w niczym nie przypomina jednak znienawidzonych rolmopsów z dzieciństwa.

Zainspiruj się trzema wersjami świątecznych śledzi, które przygotowała Agata znana z instagramowego profilu kulinarne_przygody_gatity. Pójdziesz w stronę klasyki, skusisz się na odrobinę szaleństwa czy wybierzesz szybki i prosty wariant?

Śledź w oleju z cebulą

Składniki:
• 400 g filetów śledziowych w zalewie
• mleko lub maślanka do moczenia śledzia
• 2 cebule
• olej rzepakowy lub słonecznikowy
• świeżo mielony kolorowy pieprz
• natka pietruszki
• gęsta śmietana

Przygotowanie:
Śledzia moczyć w płynie (tak, aby przykrył rybę) przez 2 h. Po tym czasie trzeba sprawdzić, czy filety są jeszcze mocno słone. Jeśli nie, można je już opłukać. Cebulę obrać, pokroić w piórka, umieścić na sitku i przelać wrzącą wodą. Wystudzić. Dzięki temu cebula straci ostry smak i będzie delikatniejsza. Filety dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić i ułożyć na głębszym półmisku.
Na wierzch wyłożyć cebulę, zalać olejem, posypać pieprzem i natką. Odstawić na minimum 12 h do lodówki. Przed serwowaniem można dodać na wierzch łyżkę śmietany.