Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Przepisy raclette. Lekkie wegetariańskie dania z grilla stołowego

Letnie wieczory zachęcają do tego, by wraz z bliskimi usiąść na balkonie czy tarasie i delektowali się kolacją przy zachodzie słońca. Do przygotowania lekkiego posiłku nie potrzeba wiele. Wystarczą dobrej jakości składniki, kieliszek wina i grill stołowy.

Przygotuj dwa wegetariańskie dania według przepisu blogerki Diany Oany.

Bruschetta z kremowym serem feta i owocami

Składniki

  • kilka kromek chleba lub bagietki
  • 200 g sera feta
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • odrobina zimnej wody
  • kilka listków bazylii
  • truskawki, brzoskwinie, pomidorki koktajlowe

Wykonanie

Fetę, oliwę, miód i wodę przełóż do miksera i zmiksuj na gładką, kremową konsystencję.

Brzoskwinię pokrój na 6-8 plasterków, truskawki możesz pozostawić w całości lub przekroić na pół.

Kromki chleba i plasterki brzoskwini upiecz na grillu.

Truskawki i pomidorki włóż do patelni do raclette i grilluj na średniej/wysokiej mocy. Po 5 minutach sprawdź, czy są już gotowe. Jeśli tak wyjmij je z patelni.

Chleb posmaruj przygotowanym kremowym serem, połóż na nim owoce i grillowaną brzoskwinię.

Na wierzch połóż kilka listków bazylii i dopraw miodem do smaku.

Caprese z pieczarkami

Składniki (na dwie porcje)

  • cztery duże pieczarki
  • mini mozzarella
  • pomidorki cherry
  • sól, pieprz, czosnek
  • świeża bazylia
  • ocet balsamiczny

Wykonanie

Pieczarki umyj i oczyść. Oderwij od nich nich nóżki.

Pomidorki i mozzarellę przekrój na pół.

Do każdej pieczarki włóż pomidorki i ser (po 3-4 kawałki).

Pieczarki połóż na grillu i podpiecz. Aby uzyskać chrupiącą skórkę radzimy opiekać przez 4-5 minut na średniej mocy.

Kiedy pieczarki się upieką, połóż je na kołderce z rukoli, skrop octem balsamicznym i dodaj kilka listków bazylii.

Podawaj z białym lub różowym winem.