Każdego roku obiecujesz sobie, że na Twój świąteczny stół trafią różnorodne, słone oraz słodkie wypieki, ale z braku czasu i pomysłu ląduje na nim jedynie nieśmiertelny murzynek? Zainspiruj się pomysłami Dominiki na proste, ale spektakularne pyszności.
Mama dwójki uroczych córek, autorka instagramowego profilu skandynawski.domek, przygotowała przepisy na trzy kulinarne hity, które przeniosą bożonarodzeniową biesiadę na nowy poziom. Skusisz się na makowiec w kształcie gwiazdy, chrupiące domowe bułeczki czy aromatyczny i nietypowy chlebek ziołowy? My zamierzamy przygotować wszystkie trzy!
Składniki:
• 200 g mleka
• 35 g drożdży
• 50 g masła
• 4 jajka
• 600 g mąki pszennej
• 800 g masy makowej
• cukier puder
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto drożdżowe i rozwałkować na 4 równe koła. Przełożyć masą makową, nakładając koła jedno na drugie. Pokroić na 16 równych części, nie docinając ciasta do końca. Odwracać części parami – jedną w lewo, drugą w prawo itd.
Piec w temp. 180°C przez 30 minut.
Składniki:
• 200 g mleka w temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 25 g drożdży
• 280 g mąki pszennej
• pół łyżeczki soli
• 1 jajko
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto drożdżowe, uformować z niego kuleczki i lekko spłaszczyć. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Jeśli chcemy szybko zrobić bułeczki nie czekając na wyrośnięcie ciasta, wkładamy je do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 200°C. Pieczemy przez 25 minut. Jeśli mamy więcej czasu, to przykrywamy bułeczki i czekamy na ich wyrośnięcie około 20-25 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.