Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Świąteczne wypieki na 3 sposoby

Każdego roku obiecujesz sobie, że na Twój świąteczny stół trafią różnorodne, słone oraz słodkie wypieki, ale z braku czasu i pomysłu ląduje na nim jedynie nieśmiertelny murzynek? Zainspiruj się pomysłami Dominiki na proste, ale spektakularne pyszności.

Mama dwójki uroczych córek, autorka instagramowego profilu skandynawski.domek, przygotowała przepisy na trzy kulinarne hity, które przeniosą bożonarodzeniową biesiadę na nowy poziom. Skusisz się na makowiec w kształcie gwiazdy, chrupiące domowe bułeczki czy aromatyczny i nietypowy chlebek ziołowy? My zamierzamy przygotować wszystkie trzy!

Tradycyjna makowa gwiazdka

Składniki:
• 200 g mleka
• 35 g drożdży
• 50 g masła
• 4 jajka
• 600 g mąki pszennej
• 800 g masy makowej
• cukier puder

Przygotowanie:
Wyrobić ciasto drożdżowe i rozwałkować na 4 równe koła. Przełożyć masą makową, nakładając koła jedno na drugie. Pokroić na 16 równych części, nie docinając ciasta do końca. Odwracać części parami – jedną w lewo, drugą w prawo itd. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.

Proste i szybkie bułeczki

Składniki:
• 200 g mleka w temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka cukru
• 25 g drożdży
• 280 g mąki pszennej
• pół łyżeczki soli
• 1 jajko

Przygotowanie:
Wyrobić ciasto drożdżowe, uformować z niego kuleczki i lekko spłaszczyć. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Jeśli chcemy szybko zrobić bułeczki nie czekając na wyrośnięcie ciasta, wkładamy je do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 200°C. Pieczemy przez 25 minut. Jeśli mamy więcej czasu, to przykrywamy bułeczki i czekamy na ich wyrośnięcie około 20-25 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

Nietypowy chlebek ziołowy

To wytrawna wersja ciasta drożdżowego. Należy je zagnieść, rozwałkować i posmarować masłem przygotowanym z przepisu poniżej. Następnie kroimy ciasto w paski i zwijamy je w harmonijkę. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.

Masło ziołowe:
• 20 g liści bazylii
• 1 ząbek czosnku
• 70 g pomidorów suszonych w oleju

Bazylię, suszone pomidory i czosnek rozdrobnić, dodać masło, pieprz i sól. Dobrze wymieszać.