Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Przepisy na wiosenne słodkości

Piękne słoneczne dni zapraszają do relaksu i ucztowania w gronie najbliższych. Nakryj stół na balkonie lub w ogrodzie i wypróbuj tradycyjne przepisy prosto z Rumunii. Pyszne wiosenne ciasta przygotowała Greta znana z instagramowego profilu De mâncare. Osłódź swój dzień puszystym ciastem z czekoladą i pistacjami lub z serkiem mascarpone oraz bakaliami.

Ciasto z mascarpone

8 porcji • Czas: 140 minut

Składniki na ciasto:
• 350 g mąki;
• 10 g suchych drożdży;
• 100 g cukru;
• 100 ml ciepłego mleka (można też użyć mleka roślinnego);
• 1 szczypta soli;
• 1 łyżka wanilii (esencji lub ekstraktu);
• skórka z bio pomarańczy;
• 3 jajka (2 na ciasto i jedno do posmarowania pod koniec pieczenia);
• 200 ml jogurtu;
• 1 łyżka oleju;

Składniki na krem:
• 400 g serka mascarpone;
• 4 jajka;
• 4 łyżki przesianej mąki;
• sok z bio pomarańczy;
• 100 g cukru;
• 1 łyżka esencji lub ekstraktu waniliowego;
• 50 g ulubionych suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, porzeczek, moreli lub śliwek)

Przygotowanie:

1. Ciasto: w ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże, dodaj mąkę zmieszaną z solą, następnie wanilię, startą skórkę bio pomarańczy oraz 2 jajka i jogurt.
2. Wlej olej i ugniataj ręcznie lub robotem kuchennym, aż uzyskasz elastyczne, gładkie i lekko lepkie ciasto.
3. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4. Następnie rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i pokrój na 3 równe części.
5. Z pierwszych 2 kawałków ciasta przygotuj spód. Ciasto rozprowadź na dnie i ściankach okrągłej blachy (najlepiej ze zdejmowanymi ściankami i wyłożonej papierem do pieczenia).
6. Krem: wymieszaj w misce ​​mascarpone, jajka, cukier, sok z pomarańczy, mąkę i esencję waniliową. Następnie dodaj suszone owoce.
7. Krem wlej do formy na ciasto.
8. Resztą ciasta udekoruj brzegi (np. tradycyjnym warkoczem, listkami lub wyciętymi kwiatami).
9. Posmaruj powierzchnię ciasta dobrze ubitym jajkiem.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu).
11. Podczas pieczenia zerkaj na ciasto bez otwierania piekarnika. Na koniec przetestuj wykałaczką, aby upewnić się, że ciasto jest dobrze upieczone.

Ciasto z czekoladą i pistacjami

6 porcji • Czas: 140 minut

Składniki na ciasto:
• 350 g mąki;
• 10 g suchych drożdży;
• 100 g cukru;
• 100 ml ciepłego mleka (można też użyć mleka roślinnego);
• 1 szczypta soli;
• 1 łyżka wanilii (esencja lub ekstrakt);
• starta skórka z bio pomarańczy;
• 3 jajka (2 na ciasto i jedno do natłuszczenia pod koniec pieczenia);
• 200 ml jogurtu;
• 1 łyżka oleju;

Składniki na krem:
• 300 ml kremówki;
• 4 jajka;
• 100 ml rozpuszczonej czekolady;
• 1 łyżka mąki;
• 50 g cukru;
• 1 łyżka rumu lub esencji rumowej;
• 50 g pistacji bez łupinek

Przygotowanie:

1. Wykonaj 5 pierwszych kroków z poprzedniego przepisu na ciasto z mascarpone (zobacz powyżej).
2. Następnie przygotuj krem, mieszając w misce śmietanę, jajka, cukier, rozpuszczoną czekoladę (lekko ostudzoną), mąkę i rum. Następnie dodaj obrane pistacje.
3. Krem wlej do formy na ciasto.
4. Resztą ciasta udekoruj brzegi (uformuj np. tradycyjny warkocz, listki lub wytnij kwiatki).
5. Posmaruj powierzchnię ciasta dobrze ubitym jajkiem.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu).
7. Podczas pieczenia zerkaj na ciasto bez otwierania piekarnika. Na koniec przetestuj wykałaczką, aby upewnić się, że ciasto jest dobrze upieczone.