20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Przepisy na wiosenne słodkości

Piękne słoneczne dni zapraszają do relaksu i ucztowania w gronie najbliższych. Nakryj stół na balkonie lub w ogrodzie i wypróbuj tradycyjne przepisy prosto z Rumunii. Pyszne wiosenne ciasta przygotowała Greta znana z instagramowego profilu De mâncare. Osłódź swój dzień puszystym ciastem z czekoladą i pistacjami lub z serkiem mascarpone oraz bakaliami.

Ciasto z mascarpone

8 porcji • czas przygotowania: 140 minut

Ciasto:
• 350 g mąki
• 10 g suchych drożdży
• 100 g cukru
• 100 ml ciepłego mleka (można też użyć mleka roślinnego)
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka wanilii (esencji lub ekstraktu)
• skórka z bio pomarańczy
• 3 jajka (2 na ciasto i jedno do posmarowania pod koniec pieczenia)
• 200 ml jogurtu
• 1 łyżka oleju

Krem:
• 400 g serka mascarpone
• 4 jajka
• 4 łyżki przesianej mąki
• sok z bio pomarańczy
• 100 g cukru
• 1 łyżka esencji lub ekstraktu waniliowego
• 50 g ulubionych suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, porzeczek, moreli lub śliwek)

Sposób przygotowania:

Ciasto:
1. W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże, dodaj mąkę zmieszaną z solą, następnie wanilię, startą skórkę bio pomarańczy oraz dwa jajka i jogurt. Wlej olej i ugniataj ręcznie lub robotem kuchennym, aż uzyskasz elastyczne, gładkie i lekko lepkie ciasto.

2. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i pokrój na trzy równe części. Z pierwszych dwóch kawałków ciasta przygotuj spód.

3. Ciasto rozprowadź na dnie i ściankach okrągłej blachy (najlepiej ze zdejmowanymi ściankami i wyłożonej papierem do pieczenia).

Krem:
4. Aby przygotować krem, wymieszaj w misce mascarpone, jajka, cukier, sok z pomarańczy, mąkę i esencję waniliową. Następnie dodaj suszone owoce.

5. Krem wlej do formy na ciasto. Resztą ciasta udekoruj brzegi (np. tradycyjnym warkoczem, listkami lub wyciętymi kwiatami).

6. Posmaruj powierzchnię ciasta dobrze ubitym jajkiem.

7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu). Podczas pieczenia zerkaj na ciasto bez otwierania piekarnika.

8. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dobrze upieczone.

Puszyste ciasto z czekoladą i pistacjami

6 porcji • czas przygotowania: 140 minut

Ciasto:
• 350 g mąki
• 10 g suchych drożdży
• 100 g cukru
• 100 ml ciepłego mleka (można też użyć mleka roślinnego)
• 1 szczypta soli
• 1 łyżka wanilii (esencja lub ekstrakt)
• starta skórka z bio pomarańczy
• 3 jajka (dwa na ciasto i jedno do natłuszczenia pod koniec pieczenia)
• 200 ml jogurtu
• 1 łyżka oleju

Krem:
• 300 ml kremówki
• 4 jajka
• 100 ml rozpuszczonej czekolady
• 1 łyżka mąki
• 50 g cukru
• 1 łyżka rumu lub esencji rumowej
• 50 g pistacji bez łupinek

Sposób przygotowania:

1. W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże, dodaj mąkę zmieszaną z solą, następnie wanilię, startą skórkę bio pomarańczy oraz dwa jajka i jogurt. Wlej olej i ugniataj ręcznie lub robotem kuchennym, aż uzyskasz elastyczne, gładkie i lekko lepkie ciasto.

2. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i pokrój na trzy równe części. Z pierwszych dwóch kawałków ciasta przygotuj spód.

3. Ciasto rozprowadź na dnie i ściankach okrągłej blachy (najlepiej ze zdejmowanymi ściankami i wyłożonej papierem do pieczenia).

4. Przygotuj krem, mieszając w misce śmietanę, jajka, cukier, rozpuszczoną czekoladę (lekko ostudzoną), mąkę i rum. Następnie dodaj obrane pistacje. Krem wlej do formy na ciasto.

5. Resztą ciasta udekoruj brzegi (uformuj tradycyjny warkocz, listki lub wytnij kwiatki). Posmaruj powierzchnię ciasta dobrze ubitym jajkiem.

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 170°C (na środkowej półce, przy włączonym termoobiegu).

7. Podczas pieczenia zerkaj na ciasto bez otwierania piekarnika. Na koniec sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest dobrze upieczone.

Chcesz poznać więcej wielkanocnych przepisów?
Pobierz nasz e-book!