Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Przepisy na dania z grilla dla mięsożerców i wegan

Romana Bohmová · 20 sierpnia 2021

Wszyscy dobrze wiemy, że lato nieodłącznie łączy się ze spotkaniami przy grillu. Znudziły Ci się już nieśmiertelne kiełbaski? Zaskocz bliskich nowymi potrawami prostu z rusztu! Coś dla siebie znajdą zarówno fani mięsa, jak i wegańskich dań.

Wegańskie szaszłyki z falafelem

Romana przygotowała przepis na błyskawiczne szaszłyki z falafelem.

Składniki:

• 190 g wegańskiego falafela, np. Garden Gourmet
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 1 mała cukinia,
• 1 czerwona cebula,
• oliwa z oliwek,
• sól ziołowa.

Sposób przygotowania:

1. Zmieszaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli ziołowej. Oczyść papryki i pokrój na kwadraty 3x3 cm.

2. Cukinię pokrój podobnie jak paprykę.

3. Papryki, cukinię i oliwę z solą zmieszaj w misce.

4. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki, a te na pół.

5. Bambusowe patyczki do szaszłyków namocz w wodzie lub wypróbuj elastyczne szpikulce Twister.

6. Nadziewaj składniki w dowolnej kolejności, np. żółta papryka – cebula – cukinia – falafel – cukinia – cebula – czerwona papryka.

7. Gotowe szaszłyki umieść na rozpalonym grillu i opiekaj ze wszystkich stron, aby wszystkie warzywa ładnie się przypiekły.

Zawczasu wyposaż się w akcesoria do grillowania.

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Świetny przepis na danie z grilla, które w parze z sałatką przeobrazi się w pełnowartościowy obiad.

Składniki:

• 1 opakowanie sera halloumi,
• 100 g boczku,
• 100 g mieszanki sałaty,
• 4-6 pomidorków koktajlowych,
• oliwa z oliwek,
• mieszanka ziół włoskich.

Zalewa:
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżeczka miodu,
• ½ łyżeczki musztardy dijon,
• sól,
• pieprz.

Słona granola:
• różne rodzaje orzechów,
• sezam (czarny i biały),
• oliwa z oliwek,
• sól.

Sposób przygotowania

1. Przygotuj zalewę, mieszając wszystkie składniki – oliwę z oliwek, miód, musztardę, sól i pieprz.

2. Ser halloumi pokrój na plasterki o ok. 1,5 cm szerokości, polej oliwą z oliwek i posyp mieszanką ziół włoskich.

3. Ser przypiecz z dwóch stron. Na grillu możesz położyć również plasterki boczku.

4. Sałatę dodaj do miski z zalewą i dokładnie zamieszaj. Następnie przełóż na talerz i dodaj pokrojone pomidorki.

5. Na patelni rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek.

6. Pokrój orzeszki (np. włoskie, pekan, pistacje) i upraż je na złoto.

7. Na koniec dodaj odrobinę sezamu i oprósz granolę solą.

8. Do sałatki dodaj grillowany ser oraz kawałki boczku. Posyp granolą.

Smacznego! Posiłek możesz podać na tacy lub na kamionkowym talerzu.

Przepis przygotowała Romana, której potrawy możesz śledzić na jej Instagramie.