Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Pokochaj prosecco. Pomysły na letnie drinki

Romana Böhmová · 12 maja 2021

Należysz do grona fanów wina musującego z aromatem kwiatów i owoców? Prosecco jest tylko jedno i pochodzi z rejonu Wenecji Euganejskiej (Veneto) i Friuli-Wenecji Julijskiej (Friuli Venezia Giulia). Mamy dla Ciebie pomysły na dwa pyszne drinki z wykorzystaniem tego popularnego wina oraz przekąski, które możesz z nimi serwować.

Różowy Gordon's Pink Spritz

Pierwszy drink pełen jest świeżych truskawek, którym w sezonie nie sposób się oprzeć. Potrzebować będziesz jedynie kilku składników, a Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni efektem.

Czego potrzeba do przygotowania Gordon's Pink Spritz?

• 50 ml ginu Gordon's Pink

• 50 ml lemoniady cytrynowej

• 25 ml prosecco

• truskawek

• kostek lodu

Wykonanie:

1. Do dużego kieliszka wrzuć kostki lodu.

2. Dodaj gin, lemoniadę cytrynową i prosecco.

3. Na koniec udekoruj drink pokrojonymi truskawkami.

Rada: Jeżeli chcesz, by efekt był jeszcze bardziej spektakularny, przygotuj kostki lodu z truskawkami i listkami mięty.

Passion Fruit Prosecco

Gwarantujemy, że zakochasz się w tym drinku. Charakteryzuje się nutą egzotyki i owocowym aromatem.

Będziesz potrzebować:

• 20 ml Cointreau

• 100 ml prosecco

• 1/2 świeżej marakui

• kostek lodu

Wykonanie:

1. W niskiej szklance umieść kostki lodu.

2. Dodaj Cointreau, prosecco i miąższ z połowy marakui (razem z pestkami).

Rada: Nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu organizmu i do drinków przygotuj także wodę z kilkoma truskawkami, listkami mięty, malinami lub jagodami.

Pomysł na proste przekąski

Do drinków idealnie pasują małe przekąski i tapas z warzywami. Tym razem polecamy włoskie paluszki Grissini owinięte prosciutto podane z dipem z awokado. Do tego wystarczy położyć na desce dobry cheddar i pomidorki koktajlowe.

Taki styl idealnie pasuje na niezobowiązującą letnią imprezę w gronie najbliższych. Jeżeli chcesz także przygotować coś słodkiego, idealnie sprawdzą się babeczki lub mini pavlova.

Do Grissini z dipem z awokado potrzebujesz:

• włoskich paluszków Grissini

• dobrej jakości szynki prosciutto

• 1 awokado

• zielonej cebulki

• 2 pomidorków cherry

• 60 g sera śmietankowego

• soli, pieprzu

• kolendry do dekoracji

• orzechów laskowych do dekoracji

Wykonanie:

1. Każdy paluszek Grissini owiń plasterkiem prosciutto.

2. W wysokim naczyniu umieść miąższ awokado i serek śmietankowy. Posól i popieprz do smaku.

3. Zblenduj całość na jednolitą masę.

4. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulkę.

5. Z pomidorków cherry usuń zdrewniałą część środka, pokrój w drobną kostkę i dodaj do dipu z awokado.

Dip serwuj w miseczce, posyp całość kolendrą i pokrojonymi orzechami. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się wieczorem z przyjaciółmi.

Artykuł przygotowała blogerka Romana Böhmová.