Należysz do grona fanów wina musującego z aromatem kwiatów i owoców? Prosecco jest tylko jedno i pochodzi z rejonu Wenecji Euganejskiej (Veneto) i Friuli-Wenecji Julijskiej (Friuli Venezia Giulia). Mamy dla Ciebie pomysły na dwa pyszne drinki z wykorzystaniem tego popularnego wina oraz przekąski, które możesz z nimi serwować.
Pierwszy drink pełen jest świeżych truskawek, którym w sezonie nie sposób się oprzeć. Potrzebować będziesz jedynie kilku składników, a Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni efektem.
Czego potrzeba do przygotowania Gordon's Pink Spritz?
• 50 ml ginu Gordon's Pink
• 50 ml lemoniady cytrynowej
• 25 ml prosecco
• truskawek
• kostek lodu
Wykonanie:
1. Do dużego kieliszka wrzuć kostki lodu.
2. Dodaj gin, lemoniadę cytrynową i prosecco.
3. Na koniec udekoruj drink pokrojonymi truskawkami.
Gwarantujemy, że zakochasz się w tym drinku. Charakteryzuje się nutą egzotyki i owocowym aromatem.
Będziesz potrzebować:
• 20 ml Cointreau
• 100 ml prosecco
• 1/2 świeżej marakui
• kostek lodu
Wykonanie:
1. W niskiej szklance umieść kostki lodu.
2. Dodaj Cointreau, prosecco i miąższ z połowy marakui (razem z pestkami).
Do drinków idealnie pasują małe przekąski i tapas z warzywami. Tym razem polecamy włoskie paluszki Grissini owinięte prosciutto podane z dipem z awokado. Do tego wystarczy położyć na desce dobry cheddar i pomidorki koktajlowe.
Taki styl idealnie pasuje na niezobowiązującą letnią imprezę w gronie najbliższych. Jeżeli chcesz także przygotować coś słodkiego, idealnie sprawdzą się babeczki lub mini pavlova.
Do Grissini z dipem z awokado potrzebujesz:
• włoskich paluszków Grissini
• dobrej jakości szynki prosciutto
• 1 awokado
• zielonej cebulki
• 2 pomidorków cherry
• 60 g sera śmietankowego
• soli, pieprzu
• kolendry do dekoracji
• orzechów laskowych do dekoracji
Wykonanie:
1. Każdy paluszek Grissini owiń plasterkiem prosciutto.
2. W wysokim naczyniu umieść miąższ awokado i serek śmietankowy. Posól i popieprz do smaku.
3. Zblenduj całość na jednolitą masę.
4. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulkę.
5. Z pomidorków cherry usuń zdrewniałą część środka, pokrój w drobną kostkę i dodaj do dipu z awokado.
Dip serwuj w miseczce, posyp całość kolendrą i pokrojonymi orzechami. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się wieczorem z przyjaciółmi.