Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Letnie grillowanie. Przepisy na szaszłyki i nadziewane pieczarki

Diana Oana (@cantboilanegg)

_

Wreszcie rozpoczął się sezon na grillowanie w ogrodzie lub na tarasie. Piękna pogoda zachęca do wzięcia pod pachę przenośnego grilla i piknikowania na łonie natury.

Dlatego przygotuj 3 wspaniałe przepisy według blogerki kulinarnej Diany Oany (@cantboilanegg), które sprawdzą się dla wegetarian i miłośników mięsa.

Mięsne szaszłyki

Szaszłyki z mięsa mielonego idealnie nadają się do grillowania. Przygotuj je zgodnie z poniższymi krokami.

Składniki:

• 300 g mielonej baraniny lub wieprzowiny (tłustsze mięso będzie bardziej soczyste)
• 300 g mielonej wołowiny
• 150 ml bulionu wołowego
• 3-4 ząbki czosnku
• przyprawy: łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 ml gazowanej wody mineralnej
• wykałaczki

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować bulion wołowy, użyj kości wołowych, które ugotujesz na małym ogniu w wodzie z niewielką ilością soli. Szybkowar lub multicooker wykona całą pracę w jeszcze krótszym czasie.
2. Drobno posiekaj czosnek i wymieszaj go ze schłodzonym bulionem wołowym.
3. Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego, dodaj przyprawy i zagnieć ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, stopniowo dodając bulion z kości wołowych. Mięso mielone intensywnie ugniataj przez 12-15 minut.
4. Pod koniec ugniatania dodaj wodę mineralną i zmniejsz prędkość ugniatania.
5. Całość włóż do misy, przykryj ją folią spożywczą i wstaw mięso do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.
6. Po marynowaniu uformuj nieduże wałeczki o średnicy około 3 cm i długości 10-12 cm
7. Każdy z nich nabij na drewnianą wykałaczkę.
8. Umieść mięsne szaszłyki na gorącym grillu, ale unikaj bezpośredniego płomienia. Piecz mięso po 2-3 minuty z każdej strony, obracając je szczypcami do grilla. Powinno mieć chrupiącą skórkę i soczysty środek.
9. Gotowe szaszłyki podawaj z z chlebem i musztardą.

Szaszłyki z kurczaka z warzywami i kiełbasą

Kolejnym przepisem, który stanie się hitem na przyjęciu w ogrodzie, są tradycyjne szaszłyki z kurczaka z warzywami i kiełbasą.

Składniki:

• 300 g surowej wędzonej kiełbasy
• 300 g piersi z kurczaka
• warzywa (papryka, cebula, cukinia)
• do marynaty: 30 ml oliwy z oliwek, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki śmietany z octem balsamicznym, 1 łyżka sosu Worchester, 1 łyżka brązowego cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki do marynaty.
2. Pokrój piersi z kurczaka na desce na 3-4 cm kostki i umieść je w misce z przygotowaną wcześniej marynatą.
3. Aby mięso z kurczaka było soczyste i delikatne, wstaw kawałki kurczaka do lodówki na 30 minut do zamarynowania.
4. Kiełbasę i warzywa pokrój na plastry o grubości 2 cm.
5. Na wykałaczkę nabijaj na przemian kawałki warzyw, kurczaka i kiełbasę.
6. Przygotuj szaszłyki na gorącym grillu, obracając szczypcami do grillowania z każdej strony, aż mięso się zrumieni.

Pieczarki z serem owczym i koperkiem

Oczywiście nie może także zabraknąć wegetariańskiej opcji. Dlatego wypróbuj przepis na pieczarki nadziewane serem owczym i koperkiem.

Składniki:

• 12-15 pieczarek
• 200g sera owczego
• 1 jajko
• kilka gałązek kopru
• świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki delikatnie umyj i wysusz.
2. W misce ubij jajko, dodaj ser owczy i mieszaj, aż całość będzie gładka.
3. Posiekaj świeży koperek i dodaj do miski z jajkiem i serem. Ponieważ ser owczy jest zwykle wystarczająco słony, nie trzeba dodatkowo solić nadzienia.
4. Każdą pieczarkę napełnij nadzieniem z jajka i sera. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
5. Pieczarki smaż na gorącym grillu przez 12-15 minut, aż się zarumienią.