Mimo że główną częścią jadalni są stół i wygodne krzesła, nie obejdziesz się też bez wszędobylskich dodatków. Za ich pomocą dodasz wnętrzu charakteru i wyjątkowości. Wystarczy, że zdecydujesz się na odpowiednie tekstylia, oświetlenie i dekoracje, a nawet małą przestrzeń zmienisz w dopracowane królestwo posiłków.
Zainspiruj się naszymi radami!
Kwiaty, świeczniki, wazony oraz ozdobne misy podkreślą każdą jadalnię i dodadzą jej wyjątkowości. Zadbaj, aby dekoracje nie były zbyt wysokie i nie przeszkadzały biesiadnikom patrzeć sobie w oczy. Mniej zawsze znaczy więcej, więc wystarczą jedna czy dwie ozdoby, które podkreślą zastawiony stół. Pierwszeństwo powinny mieć posiłki i przestrzeń do ich wygodnego podawania.
Wybierz takie wymiary, aby na dywanie zmieściły się krzesła odsunięte od stołu. Pod stół dla 4 osób zaleca się dywan o wym. 170 × 240 cm, pod stół dla 6 osób – 200 × 300 cm. Weź też pod uwagę wysokość włosia – czym włókno jest niższe, tym łatwiej się je czyści. Czym gęstsze włosie, tym dłuższa będzie żywotność dywanu.