Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Jak uporządkować lodówkę (nie tylko w Święta)

Śledzie, kompot z suszu, świeże zioła, sałatki, a do tego aromatyczne wędliny. Świąteczna lodówka pęka w szwach, a Ty zastanawiasz się gdzie to wszystko dać?

Jak sprawić, aby ciasta nie przeszły zapachem kiełbasy? Jak uniknąć comiesięcznego wyciągania z dolnej szufladki czegoś, co zaczęło żyć drugim życiem?

Organizacja lodówki może być prawdziwym wyzwaniem, ale z odpowiednimi pomocnikami z pewnością ogarniesz ten temat. My pokażemy Ci nasze ulubione pojemniki, butelki i praktyczne gadżety, które ułatwią to zadanie.

Rada nr 1 – przechowywanie ziół

Zioła długo pozostaną świeże, jeżeli owiniesz je wilgotną ściereczką i włożysz do pojemnika. Ta sama metoda sprawdzi się w przypadku rzodkiewek pozbawionych liści.

Rada nr 2 – świeże warzywa

Aby warzywa szybko nie zwiędły, powinny mieć odpowiednią cyrkulację powietrza. Osiągniesz ją za pomocą specjalnej maty włożonej na dno szufladki. Unikaj plastikowych woreczków. Zamień je na te przewiewne, których można używać wielokrotnie.

Rada nr 3 – rzeczy do szybkiego zjedzenia

Żebyś nie musiał wyrzucać zepsutego jedzenia, wybierz jeden pojemnik i wkładaj do niego otwarte produkty lub te z krótką datą przydatności. Dzięki temu nie zapomnisz o nich i nie będziesz marnować jedzenia.

Jeśli żywność w Twojej lodówce często się psuje, skorzystaj z praktycznych schodków, które pozwolą Ci mieć wszystkie produkty na oku.

Rada nr 4 – podział dla lepszej orientacji

Zaopatrz się w jeden pojemnik przeznaczony na dżemy i przyprawy. Dzięki temu łatwiej będzie uporządkować całość.

Rada nr 5 – foremki do lodu

Został Ci sok z cytryny, rosół lub wino do gotowania? Zamroź je w foremkach do lodu i wykorzystaj, kiedy będą potrzebne.

Rada nr 6 – przechowuj dbając o środowisko

Najlepiej sprawdzą się szklane butelki i słoiki. Będą idealne na domowe soki, jogurty, granolę czy masło.

Rada nr 7 – nie wszystko powinno być w lodówce

Ziemniaki, czosnek, cebulę i imbir przechowuj w ciemnym miejscu, najlepiej trochę chłodniejszym niż temperatura pokojowa. Wykorzystaj w tym celu przewiewne worki, pojemniki lub skrzynki.

Perfekcyjna organizacja

Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw etykiet na pojemniki z żywnością. Wybierz wariant językowy, pobierz, wydrukuj (najlepiej na papierze samoprzylepnym) i naklej tam, gdzie potrzeba.

Nie zapomnij o uporządkowaniu naczyń i przyborów kuchennych

Szuflady oraz szafki zasługują na taką samą uwagę, jak lodówka. Skorzystaj z praktycznych organizerów, systemów przechowywania i stojaków, aby zyskać jeszcze więcej miejsca.

Czystość i przejrzysta organizacja to podstawa nie tylko w lodówce, ale także w całej kuchni. Zainspiruj się sprawdzonymi wskazówkami, które sprawią, że sprzątanie będzie szybkie i wydajne.