Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie50 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Trzy proste sposoby na domową uprawę ziół i kiełków

Eva Kovářová · 25 lutego 2022

Wiosna zbliża się wielkimi krokami i nastał idealny czas, aby spróbować wyhodować swoje własne zioła. Dzisiaj mamy dla Ciebie wskazówki odpowiednie dla początkujących. Do niektórych z naszych sposobów nie potrzeba nawet ziemi ani doniczki.

Wykorzystaj pozostałości po warzywach

Zacznij od tego co najprostsze, czyli od resztek warzyw. W bardzo prosty sposób możesz w słoiku lub misce wyhodować natkę z odkrojonego czubka pietruszki. Zanurz go w wodzie na około pół centymetra i uzupełniaj ją regularnie. Za kilka dni pojawią się świeże liście.

W podobny sposób możesz wykorzystać cebulę ze szczypioru lub końcówkę pora. Dolną część z korzeniami wystarczy włożyć do szklanki z wodą, a za kilka dni będziesz mógł cieszyć się nowymi warzywami.

Jak w mieszkaniu wyhodować kiełki?

Wysiewanie nasion rzeżuchy na talerzyku z mokrą watą znamy chyba wszyscy. Tak samo jak w przypadku rzeżuchy możemy w ten sposób wyhodować także kiełki z innych nasion. Specjalne naczynie do kiełków z sitkiem lub zwykłą miskę wyłożoną watą wykorzystaj na mniejsze nasiona takie jak rzeżucha, rukola, lucerna, gorczyca czy len.

W porównaniu do miski wyłożonej watą specjalne naczynie ma jedną zaletę – nie trzeba odcinać części kiełków, ale można je wyciągnąć i zjeść w całości.

W przypadku większych nasion potrzebny będzie słoik z sitkiem. Można wykorzystać zwykły słoik przykryty gazą lub sitkiem, tak, aby można było wylać wodę. Do tej metody sprawdzą się nasiona fasoli mung, groszku, soczewicy lub czerwonej soczewicy (zwykła fasola się nie nadaje, ponieważ można ją jeść jedynie po ugotowaniu).

Proces przygotowania jest naprawdę prosty

1. Nasiona namocz przez noc w wodzie, a rano je opłucz. Pamiętaj jednak, że musisz zostawić wolne miejsce w naczyniu, ziarna mocno zwiększą objętość.
2. Następnie płucz je zawsze rano i wieczorem.
3. Kolejnego dnia zaczną pojawiać się kiełki. Wytrzymają one kilka dni jeżeli schowasz je w zamkniętym pudełku do lodówki.

Do kiełkowania najlepiej wykorzystać bio nasiona lub takie, które nie posiadają substancji chemicznych. Nigdy nie kupuj nasion przeznaczonych do wysiewów, ponieważ są one pokrywane specjalnymi chemikaliami. Większe nasiona takie jak groch czy fasola dostaniemy w sklepie spożywczym – nie mogą być jednak obrane, ponieważ nie wykiełkują. W przypadku mniejszych nasion w sklepie ogrodniczym bez problemu dostaniesz wersję przeznaczoną do kiełkowania.

Jak wyhodować zioła z nasion

Jeżeli stawiasz na klasykę, wypróbuj bazylię. To jedno z najbardziej aromatycznych ziół, a w lecie wykorzystasz ją na wiele sposobów.

1. Posiej nasiona w kubku po jogurcie.
2. Zadbaj o to, aby ziemia była mocno wilgotna, nasyp nasiona i przykryj półcentymetrową warstwą ziemi.
3. Ziemia cały czas powinna być wilgotna. Aby przyśpieszyć proces kiełkowania możesz przykryć kubek folią.
4. Mniej więcej po tygodniu lub dwóch zobaczysz pierwsze zielone listki.

Rada: Nie wysiewaj nasion zbyt gęsto, ewentualnie rozsadź roślinę, kiedy pojawią się liście. Musi mieć ona wystarczająco dużo miejsca, by rosnąć.

Praktyczne porady uprawiania ziół dla początkujących

• Wyposaż się w specjalną doniczkę na zioła. Często są one samonawadniające, więc ziemia rośliny ma stałą wilgotność. Istnieją modele, które możesz powiesić lub takie, na których można powiesić nożyczki.

• Dla ziół najważniejsze jest słońce i temperatura. Umieść doniczkę w miejscu z wystarczającą ilością światła dziennego i temperaturą około 20°C.

• Kup ziemię dostosowaną do uprawy ziół. Możesz również wymieszać dobrą ziemię z piaskiem w stosunku 4:1.

Wszystkie rady przygotowała Eva Kovářová. Znajdziesz ją na Instagramie jako Gathermoments.