Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Ciasta na Wielkanoc według blogerki Hanny Smuczer

Chcesz zachwycić swoich gości nie tylko wielkanocnym mazurkiem, ale także bardziej nietypowym wypiekiem? W takim razie mamy coś specjalnie dla Ciebie!

Zainspiruj się przepisami blogerki Hanny Smuczer i przygotuj brioszki, tartę cytrynową lub babkę kugelhopf.

Brioszki

Brioszki to rodzaj bułeczek, które są symbolem płodności, więc idealnie nadają się na wielkanocny stół.

Składniki na 19 sztuk:
• 500 g mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 90 g cukru pudru
• 1 jajko
• 80 g masła
• 250 ml mleka
• 25 g świeżych drożdży
• ziarna pieprzu do dekoracji

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem pudrem i masłem. W lekko ciepłym mleku rozpuścić 1 łyżkę cukru i drożdże, przykryj i odstaw na 5-7 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki.

2. Jajko wybij do miski, roztrzep widelcem. Połowę dodaj do mąki i zagnieć z całości błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.

3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na bułeczki o wadze 50 g. Uformuj z nich wałki, które następnie należy zawiązać na supełek.

4. Z jednego końca węzła stwórz głowę ptaszka, a drugi koniec rozpłaszcz i uformuj na kształt ogona (wystarczy naciąć nożem).

5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ptaszki i pozostaw je na 30 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie posmaruj je resztką jajka i udekoruj ziarnami pieprzu.

6. Piekarnik nagrzej na 200°C i piecz brioszki do uzyskania złotego koloru, przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia zalecamy włączyć funkcje termoobiegu, aby skórka równomiernie się zrumieniła.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki na ciasto:
• 160 g mąki
• 50 g cukru pudru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 g zimnego masła
• 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem cytrynowy:
• sok z 4 cytryn
• 4 jajka
• 150 g cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 20 g budyniu waniliowego

Składniki na bezę:
• 2 białka
• 90 g cukru

Wykonanie

1. Mąkę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i dodaj pokrojone zimne masło. Na środek wlej łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Następnie włóż je do lodówki minimalnie na 30 minut, najlepiej na całą noc.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je za pomocą wałka i przenieś je do wysmarowanej masłem formy. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Połóż na nim papier do pieczenia i wyłóż na wierzch ceramiczny groch, aby odpowiednio obciążyć ciasto. Piecz przez 15 minut (górna i dolna grzałka) w temperaturze 180°C. Ściągnij groch i piecz jeszcze 10 minut. Posmaruj spód białkiem.

3. Za pomocą wyciskarki wyciśnij sok z cytryn i wmieszaj do niego część budyniu, a następnie jajko. Pozostałą część zagotuj z cukrem. Wlej masę jajeczną i gotuj na średnim ogniu mieszając, do momentu zagotowania się całości. Wystudź.

4. Z białek ubij pianę na bezę. Kiedy będzie biała, stopniowo dosypuj cukru i ubij całość na sztywną pianę. Środek ciasta posmaruj pozostałym żółtkiem. Krem cytrynowy przełóż na ciasto, a następnie ozdób całość bezą. Najlepiej wykorzystać w tym celu rękaw cukierniczy. Piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut. Schłodź przez noc.

Kugelhopf

Składniki
• 500 g mąki
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 100 g migdałów w płatkach
• 150 ml ciepłego mleka
• 30 g świeżych drożdży
• 2 jajka
• 150 g masła
• 100 g rodzynek
• 1 łyżka rumu

Do dekoracji:
• 100 g białej czekolady
• 1–2 łyżki oleju
• mleczna lub gorzka czekolada

Wykonanie

1. W letnim mleku rozmieszaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Przykryj i pozostaw na 6-7 minut do wyrośnięcia.

2. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie z dodatkiem rumu. W międzyczasie do miski robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, migdały w płatkach, miękkie masło i rozkłócone jajko. Kiedy zaczyn z drożdży będzie gotowy, dodaj go do pozostałych składników i zagnieć gładkie ciasto. Na koniec wmieszaj namoczone rodzynki.

3. Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia (2 razy po 1,5 h). Następnie ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt A4. Zwiń ciasto w rulon i przełóż go do wysmarowanej masłem formy na babkę. Połącz oba końce i pozostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 170°C przez 45-50 minut.

4. Po upieczeniu babkę wystudź i wyciągnij z formy. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej olej i polej babkę. Wierzch posyp płatkami migdałów i drobno pokrojoną ciemną czekoladą.