20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Ciasta na Wielkanoc według blogerki Hanny Smuczer

Pintér Boróka
Pintér Boróka
Bonami Blogger

Chcesz zachwycić swoich gości nie tylko wielkanocnym mazurkiem, ale także bardziej nietypowym wypiekiem? W takim razie mamy coś specjalnie dla Ciebie!

Zainspiruj się przepisami blogerki Hanny Smuczer i przygotuj brioszki, tartę cytrynową lub babkę kugelhopf.

Brioszki

Brioszki to rodzaj bułeczek, które są symbolem płodności, więc idealnie nadają się na wielkanocny stół.

Składniki na 19 sztuk:
• 500 g mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 90 g cukru pudru
• 1 jajko
• 80 g masła
• 250 ml mleka
• 25 g świeżych drożdży
• ziarna pieprzu do dekoracji

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem pudrem i masłem. W lekko ciepłym mleku rozpuścić 1 łyżkę cukru i drożdże, przykryj i odstaw na 5-7 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj zaczyn do mąki.

2. Jajko wybij do miski, roztrzep widelcem. Połowę dodaj do mąki i zagnieć z całości błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.

3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na bułeczki o wadze 50 g. Uformuj z nich wałki, które następnie należy zawiązać na supełek.

4. Z jednego końca węzła stwórz głowę ptaszka, a drugi koniec rozpłaszcz i uformuj na kształt ogona (wystarczy naciąć nożem).

5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ptaszki i pozostaw je na 30 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie posmaruj je resztką jajka i udekoruj ziarnami pieprzu.

6. Piekarnik nagrzej na 200°C i piecz brioszki do uzyskania złotego koloru, przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia zalecamy włączyć funkcje termoobiegu, aby skórka równomiernie się zrumieniła.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki na ciasto:
• 160 g mąki
• 50 g cukru pudru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 g zimnego masła
• 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na krem cytrynowy:
• sok z 4 cytryn
• 4 jajka
• 150 g cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 20 g budyniu waniliowego

Składniki na bezę:
• 2 białka
• 90 g cukru

Wykonanie

1. Mąkę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i dodaj pokrojone zimne masło. Na środek wlej łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Następnie włóż je do lodówki minimalnie na 30 minut, najlepiej na całą noc.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je za pomocą wałka i przenieś je do wysmarowanej masłem formy. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Połóż na nim papier do pieczenia i wyłóż na wierzch ceramiczny groch, aby odpowiednio obciążyć ciasto. Piecz przez 15 minut (górna i dolna grzałka) w temperaturze 180°C. Ściągnij groch i piecz jeszcze 10 minut. Posmaruj spód białkiem.

3. Za pomocą wyciskarki wyciśnij sok z cytryn i wmieszaj do niego część budyniu, a następnie jajko. Pozostałą część zagotuj z cukrem. Wlej masę jajeczną i gotuj na średnim ogniu mieszając, do momentu zagotowania się całości. Wystudź.

4. Z białek ubij pianę na bezę. Kiedy będzie biała, stopniowo dosypuj cukru i ubij całość na sztywną pianę. Środek ciasta posmaruj pozostałym żółtkiem. Krem cytrynowy przełóż na ciasto, a następnie ozdób całość bezą. Najlepiej wykorzystać w tym celu rękaw cukierniczy. Piecz w temperaturze 200°C przez 15 minut. Schłodź przez noc.

Kugelhopf

Składniki
• 500 g mąki
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 100 g migdałów w płatkach
• 150 ml ciepłego mleka
• 30 g świeżych drożdży
• 2 jajka
• 150 g masła
• 100 g rodzynek
• 1 łyżka rumu

Do dekoracji:
• 100 g białej czekolady
• 1–2 łyżki oleju
• mleczna lub gorzka czekolada

Wykonanie

1. W letnim mleku rozmieszaj 1 łyżkę cukru i drożdże. Przykryj i pozostaw na 6-7 minut do wyrośnięcia.

2. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie z dodatkiem rumu. W międzyczasie do miski robota kuchennego wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, migdały w płatkach, miękkie masło i rozkłócone jajko. Kiedy zaczyn z drożdży będzie gotowy, dodaj go do pozostałych składników i zagnieć gładkie ciasto. Na koniec wmieszaj namoczone rodzynki.

3. Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia (2 razy po 1,5 h). Następnie ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt A4. Zwiń ciasto w rulon i przełóż go do wysmarowanej masłem formy na babkę. Połącz oba końce i pozostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 170°C przez 45-50 minut.

4. Po upieczeniu babkę wystudź i wyciągnij z formy. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej olej i polej babkę. Wierzch posyp płatkami migdałów i drobno pokrojoną ciemną czekoladą.