20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk

Ciasta bez glutenu i laktozy na 3 sposoby

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty martwisz się, że przez alergie bliskie Ci osoby nie będą mogły skosztować Twoich ciast? Masz dość tradycyjnych serników i wolisz postawić na coś lżejszego? W takim razie jesteś w odpowiednim miejscu!

Mamy dla Ciebie 3 niezwykłe przepisy na desery przygotowane przez Agnieszkę, która prowadzi na Instagramie profil bezglutenu_bezlaktozy. Zainspiruj się jej pomysłem na piernik, makowiec oraz ciastka bez pieczenia i ciesz się pysznymi, zdrowymi Świętami.

Wigilijny miodownik

Składniki:
• 2 białka
• 100 g masła bez laktozy
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki nasion chia
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki jaglanej
• po 2 łyżki mąki kukurydzianej, ryżowej i z pestek dyni
• olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Po 15 minutach powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie natłuścić formę. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na mniejsze części. Delikatnie wkładać po kawałku do foremki. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Chcesz posypać ciasto cukrem pudrem? Doskonałym patentem jest wykorzystanie zaparzaczy do herbaty. Jeżeli posiadasz ich więcej, możesz podać każdemu z gości małą porcję cukru. Dzięki temu każdy z nich dosłodzi deser tak, jak lubi.

Odkryj jeszcze więcej form w zachwycających kształtach