Załóż konto i zdobądź 20 zł rabatu na pierwsze zakupy. Załóż konto i zdobądź 20 zł rabatu na pierwsze zakupy.
  • Codziennie nowe inspiracje
  • 20 zł rabatu na pierwsze zakupy
  • Zapisz swoje ulubione produkty
lub
Wejdź przez Facebook
Obserwujemy dla Ciebie ten produkt!

Obserwowanie produktu jest aktywne.: Już obserwujesz .

Jak tylko produkt będzie dostępny, napiszemy do Ciebie na . Tutaj możesz zmienić adres, na który wyślemy powiadomienie, lub anulować obserwowanie . Tutaj możesz zmienić adres, na który mamy wysłać powiadomienie.

Ok
Anulowano obserwowanie produktu

Obserwowanie produktu zostało anulowane. Jeśli zmienisz zdanie, możesz je z powrotem aktywować.

Ok

Ktoś Cię ubiegł :(

Z przykrością informujemy, że ktoś Cię wyprzedził i wybrany przez Ciebie produkt nie jest już dostępny. Aktywowaliśmy ponowne obserwowanie produktu, abyś mógł go w końcu kupić! Jeśli nie jesteś już zainteresowany produktem, anuluj obserwowanie tutaj.

Ok

Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Wszystko, co wydasz u nas przed Świętami, zwrócimy Ci formie rabatu.
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Ciasta bez glutenu i laktozy na 3 sposoby

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Ty martwisz się, że przez alergie bliskie Ci osoby nie będą mogły skosztować Twoich ciast? Masz dość tradycyjnych serników i wolisz postawić na coś lżejszego? W takim razie jesteś w odpowiednim miejscu!

Mamy dla Ciebie 3 niezwykłe przepisy na desery przygotowane przez Agnieszkę, która prowadzi na Instagramie profil bezglutenu_bezlaktozy. Zainspiruj się jej pomysłem na piernik, makowiec oraz ciastka bez pieczenia i ciesz się pysznymi, zdrowymi Świętami.

Wigilijny miodownik

Składniki:
• 2 białka
• 100 g masła bez laktozy
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki nasion chia
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki jaglanej
• po 2 łyżki mąki kukurydzianej, ryżowej i z pestek dyni
• olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić. Po 15 minutach powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie natłuścić formę. Następnie wyjąć ciasto i podzielić na mniejsze części. Delikatnie wkładać po kawałku do foremki. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Chcesz posypać ciasto cukrem pudrem? Doskonałym patentem jest wykorzystanie zaparzaczy do herbaty. Jeżeli posiadasz ich więcej, możesz podać każdemu z gości małą porcję cukru. Dzięki temu każdy z nich dosłodzi deser tak, jak lubi.

Świąteczne jabłuszka bez pieczenia

Składniki:
• 300 g migdałów
• 3 łyżki wody różanej
• 150 g cukru pudru
• 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 100 ml zimnej wody
• szczypta zielonego i czerwonego barwnika

Przygotowanie:
Wodę różaną, cukier puder, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i wodę umieścić w rondelku. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do powstania gęstego syropu (około 7-10 minut). Do miski wsypać zmielone migdały i wlać syrop z rondelka, dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto podzielić na 2 części: jedną większą, drugą mniejszą. Większą część zabarwić na czerwono, mniejszą na zielono. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. W każdym zagłębieniu ułożyć czerwoną kulkę, na niej małą zieloną. Docisnąć.

Makowiec inny niż wszystkie

Składniki:
• 200 g zmielonego maku
• 1 szklanka mąki migdałowej
• 1 szklanka mleka migdałowego
• 3-5 łyżek miodu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki masła bez laktozy
• 6 białek
• szklanka bakalii
• szczypta soli, laska wanilii, ewentualnie rum

Mleko migdałowe podgrzać w garnku na małym ogniu, dodać miód i masło. Wymieszać i dorzucić mak, sól, bakalie, wanilię i rum. Poczekać, aż mak zacznie wchłaniać mleko, nadal gotując na małym ogniu. Dodać mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Białka ubić na sztywno, dodać wystudzone ciasto. Piec przez
30-40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawić makowiec jeszcze na 15 minut w piekarniku, wyciągnąć.

Odkryj jeszcze więcej form w zachwycających kształtach

Poprzez zakończenie rejestracji zawrzesz tę umowę z Bonami.cz, a. s. dotyczącą ochrony danych osobowych.