Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

3 pomysły na owocowe pucharki idealne na popołudnie na tarasie

Barbora Říhová · 2 czerwca 2021

Czy ty też uwielbiasz letnie popołudnia, kiedy wraz z rodziną siadasz w ogródku i rozkoszujesz się kawą oraz małym co nieco? Mamy dla Ciebie pomysły na proste desery z owocami i lodami. Koniecznie je wypróbuj!

Pucharek truskawkowy z sosem angielskim

Na 4 porcje potrzebujesz:

• 500 ml mleka 1,5% tłuszczu

• 1 budyń waniliowy (sam proszek) lub 40 g skrobi

• 1/2 laski wanilii

• 3 żółtka

• 50 g cukru trzcinowego

• 200 ml kwaśnej śmietany (min. 15%)

• 500 g truskawek

• 60 g biszkoptów

• Owoców i ziół do dekoracji

Wykonanie:

1. Część kremu przygotuj poprzedniego dnia wieczorem lub co najmniej 4 h przed podawaniem deseru.

2. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier, budyń (lub skrobię i nasiona wanilii) oraz żółtka.

3. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej i podgrzewaj na małym ogniu.

4. Cały czas mieszaj. Krem powinien zacząć gęstnieć.

5. Kiedy krem osiągnie pożądaną gęstość, zdejmij go z palnika i przykryj folią spożywczą.

6. Po wystudzeniu włóż do lodówki. Zimny krem zmiksuj z kwaśną śmietaną.

7. Truskawki pokrój, wymieszaj z cukrem trzcinowym.

8. Truskawki, krem i biszkopty układaj warstwami w pucharkach.

9. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Całość ozdób owocami wedle uznania. Podawaj schłodzone.

Sernikowy pucharek z jabłkami i karmelem

Na 4 porcje przygotuj:

• 5 większych jabłek

• 2 - 3 łyżki wody

• 250 g twarogu mielonego

• 200 g kwaśnej śmietany

• Cukier i cynamon do smaku

• 100 g karmelowych ciastek (ewentualnie maślanych)

Do dekoracji możesz wykorzystać miodową granolę, świeże jabłka i sos karmelowy.

Przygotowanie:

1. Jabłka pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, dodaj cukier i duś do miękkości. Podczas duszenia dodawaj sok z cytryny.

2. Do przygotowania deseru potrzebujesz schłodzonych jabłek, ale do pucharków należy je włożyć kiedy są jeszcze gorące.

3. Twaróg ubij ze śmietaną i cukrem.

4. Warstwowo układaj w pucharku jabłka, pokruszone ciastka i krem.

5. Ozdób jabłkami, karmelowymi ciastkami, posyp granolą i polej karmelem (najlepiej słonym).

6. Podawaj schłodzone w ozdobnych pucharkach lub szklankach.

Rada: Możesz przygotować więcej jabłek na zapas i je zawekować.

Czereśniowo-migdałowy pucharek z lodami

Na 4 porcje potrzebujesz:

• 16 bezików

• 16 ciastek amaretti

• 250 ml śmietany kremówki

• 4 gałki lodów czereśniowych

• 200 ml czereśni macerowanych w amaretto. Możesz też wykorzystać klasyczny kompot i dodać likier.

• Tartej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

1. Beziki możesz kupić lub upiec samodzielnie z jednego dużego białka.

2. Z białka i 50 gramów cukru ubij pianę i wysusz w temperaturze 100°C.

3. Ubij śmietanę. Odłóż do dekoracji 1 bezik i 1 ciastko amaretti na każdy pucharek. Resztę pokrusz i wsyp do pucharków.

4. Na pokruszone ciastka nalej soku z kompotu, dodaj czereśnie i bitą śmietanę.

5. Bezpośrednio przed podaniem nałóż po gałce lodów czereśniowych i ozdób owocami, bezikiem, ciastkiem i czekoladą.

Przepisy na szybkie letnie desery przygotowała Barbora z profilu rebarboras_kitchen.