Japończycy już od wieków wykorzystują biały węgiel zwany binchotan. Zmiękcza on wodę, wzbogaca ją o minerały oraz absorbuje niechciane smaki i zapachy, na przykład zapach chloru. Projektanci black+blum zaczerpnęli inspirację ze Wschodu i zaprojektowali butelkę, w której znajduje się kawałek białego węgla. Wystarczy, że napełnisz butelkę wodą z kranu, a naturalny filtr zrobi swoje. Nasza rada: napełnij butelkę wieczorem i zaraz po przebudzeniu ciesz się czystą wodą!
Jeśli butelki używasz raz dziennie, węgiel zachowa filtracyjne właściwości przez 3 miesiące. Potem wystarczy, że przez 10 minut wygotujesz binchotan i pozwolisz mu wyschnąć na słońcu. Tym przedłużysz jego właściwości o kolejne 3 miesiące. Po 6 miesiącach możesz zakopać binochtan w ziemi jako nawóz dla roślin lub wykorzystać jako pochłaniacz zapachów z kociej kuwety.