Zastanawiasz się, jak udoskonalić przepis znany w rodzinie od pokoleń? Nie zmieniaj proporcji! Spróbuj za to zamiast klasycznego kształtu upiec coś nieszablonowego. Potem już tylko mistrzowskie przybranie i możesz olśnić gości i zaskoczyć rodzinę swoim dziełem.
O formach Nordic Ware:
Forma wykonana jest z litego aluminium, które zapewnia doskonałe przewodzenie ciepła. Dlatego producent poleca używanie temperatury o 15°C niższej niż podawana w przepisach. Aby osiągnąć zniewalający efekt polecamy przygotowywanie w formach gęstszych ciast (np. ucieranych lub drożdżowych), które dobrze odwzorowują wszystkie piękne kształty form. Przed pierwszym i po każdym kolejnym użyciu formę należy umyć ręcznie wodą z odrobioną płynu do naczyń. Producent nie zaleca namaczania formy, nie należy także używać metalowych akcesoriów i druciaków. W celu usunięcia bardziej opornych pozostałości ciasta należy użyć miękkiej szczoteczki. Do smarowania blaszki nie należy używać oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego ani innych popularnych olejów spożywczych. Zalecamy smarowanie foremki masłem klarowanym i posypanie jej mąką krupczatką. Formę należy napełniać do maksymalnie 3/4 objętości, aby podczas pieczenia ciasto nie wypłynęło z formy.
Kultowa marka Nordic Ware, która zdobyła świat
Brzmi to jak bajka lub amerykański sen, ale historia ta jest prawdziwa. W 1946 roku w stanie Minnesota zaczęła tworzyć się historia najwyższej jakości form na babki Nordic Ware. Firmę założyła para młodych ludzi o skandynawskich korzeniach, który początkowo skupiali się na tworzeniu form na tradycyjne wypieki skandynawskiej kuchni. Wszystko zmieniło się w 1950 roku, kiedy jedna z form Nordic Ware pojawiła się w ogólnokrajowym konkursie piekarniczym. Od tego czasu popularność marki rosła, a wraz z nią jej asortyment. Jakość i idea pozostają jednak niezmienne - oferować klientom formy do pieczenia z litego aluminium, dzięki którym słodki efekt jest zawsze idealny, a sam produkt przetrwa pokolenia ♥