Uprawiaj kiełki w domu dzięki specjalnie zaprojektowanemu naczyniu Mungo. Jest podzielone na trzy osobne piętra, co umożliwia kiełkowanie 3 różnych gatunków jednocześnie.
Warto wiedzieć: naczynie jest bardzo łatwe w użyciu. Najpierw rozsyp nasiona i zalewaj szklanką wody mniej więcej dwa razy dziennie. Następnie poczekaj 2-3 dni – jeśli pozwolisz nasionom kiełkować dłużej, po 5 dniach staną się małymi, zielonymi roślinkami, tzw. microgreens. Nadmiar wody gromadzi się w dolnym zbiorniku, który należy regularnie opróżniać.
Jakie rośliny nadają się na kiełki?
Kiełki powstaną praktycznie z każdej rośliny. Do najbardziej popularnych należą warzywa takie jak brokuły, rzodkiewka, czerwona kapusta, rukola, buraki czy marchew. Często wykorzystuje się także strączki (ciecierzyca, soczewica, groch, fasola mung) lub ziarna (orkisz, jęczmień, owies, proso, ryż). Nie należy używać zwykłych nasion przeznaczonych na tradycyjny wysiew ponieważ są one pokrywane chemikaliami. Najlepiej wybrać nasiona bio.