Mid Season Sale | Zaoszczędź do 40% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

5 przepisów na wykorzystanie jajek po Świętach

Iva Baltaretu

Ty też na Wielkanoc ugotujesz zawsze za dużo jajek i nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj z nami pyszne śniadanie lub przekąskę na wieczór.

Ogórkowe koreczki z jajkiem i łososiem

Doskonały pomysł na przekąskę do wina. Koreczki są pyszne same w sobie, ale dobrze komponują się też ze świeżą bagietką. Podaj je na stylowej desce z drewna tekowego lub akacjowego.

Na 5 koreczków będziesz potrzebować:

• 1 ogórka

• 2 jajek

• 30 gramów wędzonego łososia

• 3 łyżek jogurtu

• koperku

• soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Obierz ogórka i nie wyrzucaj skórki, ale użyj jej do dekoracji.

2. Ogórka pokrój na 5 równych części i wydrąż z nich środek.

3. Obrane jajka i łososia drobno pokrój pozostawiając kilka kawałków ryby do dekoracji.

4. Wymieszaj jajka i pokrojonego łososia z jogurtem, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek.

5. Do wydrążonych ogórkowych kieliszków włóż powstałą mieszankę, ozdób kawałkami łososia i koperkiem.

Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim

W marcu i kwietniu przypada sezon na czosnek niedźwiedzi. Jego zielone liście są zdrowe i stanowią doskonałe uzupełnienie proste pasty jajecznej.

Będziesz potrzebować:

• 4 jajek ugotowanych na twardo

• 4 łyżek majonezu

• garści czosnku niedźwiedziego

• małej cebuli

• soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Ugotowane jajka obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz wykorzystać krajacz do jajek.

2. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek niedźwiedzi pokrój na większe kawałki. Wymieszaj z jajkami i majonezem.

3. Dopraw solą i pieprzem.

Rada: Pastę możesz podawać w chlebkach pita lub na pokrojonej bagietce. Bogato ozdób je czosnkiem niedźwiedzim.

Bagietka z jajkiem i szynką

Połączenie jajek i szynki jest pyszne. Jeżeli wykorzystasz nadmiar jajek ze Świąt, przygotujesz ją w mgnieniu oka. Całość uzupełnij sałatą oraz masłem i ciesz się pożywnym wiosennym drugim śniadaniem.

Na porcję dla dwóch osób będziesz potrzebować:

• jasnej bagietki

• 4 jajek ugotowanych na twardo

• 20 dkg dobrej jakości szynki

• paru liści sałaty

• masła do posmarowania bagietki

Przygotowanie:

1. Rozkrój bagietkę i posmaruj masłem obie części.

2. Ugotowane jajka obierz i pokrój w plasterki.

3. Na bagietkę połóż sałatę, jajko i szynkę.

Rada: Jeżeli masz ochotę, możesz dodać majonez.

Pasta jajeczna z rzodkiewką

Przepis na zdrowszą wersję pasty jajecznej stworzyła Romana Böhmová. Pasta idealnie nadaje się do żytniego chleba. Nie zapomnij o podaniu do niej sałaty, kiełek i ziół.

Będziesz potrzebować:

• 2 jajek

• 120 g serka śmietankowego (część możesz zastąpić jogurtem lub serkiem wiejskim)

• 1 łyżeczki musztardy dijon

• kilku kropli soku z cytryny

• szczypiorku

• rzodkiewki

• posiekanych orzechów do dekoracji (np. pistacji)

• soli i piperzu

Przygotowanie:

1. Ugotowane jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Przełóż je do miski, dodaj serek, musztardę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.

3. Gotową pastą posmaruj chleb żytni. Ozdób plastrami rzodkiewki, szczypiorkiem i orzechami.

Rada: Spraw sobie stojak na jajka, który wykorzystasz nie tylko w Święta.

Sałatka nicejska

Przepis na sałatkę Niçoise przygotowała dla nas autorka bloga reBarbora's kitchen. Jak sama nazwa wskazuje, sałatka pochodzi z Nicei i pierwotnie składała się ze świeżych warzyw, anchois, jajek i sosu. Stopniowo wzbogacano sałatkę o kolejne składniki, aż otrzymała dzisiejszą formę. Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.

Na porcję dla 4 osób będziesz potrzebować:

• 500 g małych ziemniaków

• 300 g pomidorów

• 1 małego słoiczka oliwek

• 4 jajek gotowanych na twardo

• 200 g tuńczyka w puszce

• miksu sałat

• 150 g mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej

Na sos:

• 1/4 szklanki oleju

• 2 łyżeczek musztardy dijon

• kilku kropel soku z cytryny

• soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i przekrój na pół.

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.

3. Pomidory też pokrój na ćwiartki.

4. Fasolkę przez 2 minuty blanszuj we wrzątku, a następnie przelej zimną wodą, aby zachowała ładny kolor.

5. Składniki na sos wymieszaj. Powinna powstać z nich emulsja, ale możesz też dodać dwa żółtka i zrobić z nich majonez.

6. Sałatkę nicejską można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest wymieszanie wszystkiego w dużej misce, a drugim serowanie osobnych porcji na talerz tak, aby każdy mógł sam wymieszać sobie sałatkę z sosem.

Rada: Jeżeli nie chce Ci się robić sosu, polej sałatkę oliwą i sokiem z cytryny. Całość możesz posypać natką pietruszki lub świeżym tymiankiem, najlepiej cytrynowym.

Co jeszcze można przygotować z gotowanych jajek i jak je przechowywać?

• Jajka w lodówce wytrzymają 2 tygodnie, ale w temperaturze pokojowej tylko 3 dni.

• Z pozostałych ugotowanych jajek możesz przygotować sałatkę jarzynową, w której przeważać będą jajka.

• Możesz ozdobić nimi sałatkę z soczewicy lub zupę np. szczawiową.

• Chrzan i jajka to zniewalające połączenie. Wystarczy obrać ugotowane jajko, polać odrobiną gorącego masła i nałożyć na nie świeżo tarty chrzan.

• Klasyką gatunku jest dobry chleb z masłem, plasterkami jajka, solą i szczypiorkiem.

Rada: Nie musisz obawiać się, jeżeli jajka zafarbują się także pod skorupką, o ile użyłeś specjalnych barwników do jaj.

Chcesz poznać więcej wielkanocnych przepisów?
Pobierz nasz e-book!