Ty też na Wielkanoc ugotujesz zawsze za dużo jajek i nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj z nami pyszne śniadanie lub przekąskę na wieczór.
Doskonały pomysł na przekąskę do wina. Koreczki są pyszne same w sobie, ale dobrze komponują się też ze świeżą bagietką. Podaj je na stylowej desce z drewna tekowego lub akacjowego.
Na 5 koreczków będziesz potrzebować:
• 1 ogórka
• 2 jajek
• 30 gramów wędzonego łososia
• 3 łyżek jogurtu
• koperku
• soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Obierz ogórka i nie wyrzucaj skórki, ale użyj jej do dekoracji.
2. Ogórka pokrój na 5 równych części i wydrąż z nich środek.
3. Obrane jajka i łososia drobno pokrój pozostawiając kilka kawałków ryby do dekoracji.
4. Wymieszaj jajka i pokrojonego łososia z jogurtem, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek.
5. Do wydrążonych ogórkowych kieliszków włóż powstałą mieszankę, ozdób kawałkami łososia i koperkiem.
W marcu i kwietniu przypada sezon na czosnek niedźwiedzi. Jego zielone liście są zdrowe i stanowią doskonałe uzupełnienie proste pasty jajecznej.
Będziesz potrzebować:
• 4 jajek ugotowanych na twardo
• 4 łyżek majonezu
• garści czosnku niedźwiedziego
• małej cebuli
• soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka obierz i pokrój na małe kawałki. Możesz wykorzystać krajacz do jajek.
2. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek niedźwiedzi pokrój na większe kawałki. Wymieszaj z jajkami i majonezem.
3. Dopraw solą i pieprzem.
Połączenie jajek i szynki jest pyszne. Jeżeli wykorzystasz nadmiar jajek ze Świąt, przygotujesz ją w mgnieniu oka. Całość uzupełnij sałatą oraz masłem i ciesz się pożywnym wiosennym drugim śniadaniem.
Na porcję dla dwóch osób będziesz potrzebować:
• jasnej bagietki
• 4 jajek ugotowanych na twardo
• 20 dkg dobrej jakości szynki
• paru liści sałaty
• masła do posmarowania bagietki
Przygotowanie:
1. Rozkrój bagietkę i posmaruj masłem obie części.
2. Ugotowane jajka obierz i pokrój w plasterki.
3. Na bagietkę połóż sałatę, jajko i szynkę.
Przepis na zdrowszą wersję pasty jajecznej stworzyła Romana Böhmová. Pasta idealnie nadaje się do żytniego chleba. Nie zapomnij o podaniu do niej sałaty, kiełek i ziół.
Będziesz potrzebować:
• 2 jajek
• 120 g serka śmietankowego (część możesz zastąpić jogurtem lub serkiem wiejskim)
• 1 łyżeczki musztardy dijon
• kilku kropli soku z cytryny
• szczypiorku
• rzodkiewki
• posiekanych orzechów do dekoracji (np. pistacji)
• soli i piperzu
Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Przełóż je do miski, dodaj serek, musztardę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Gotową pastą posmaruj chleb żytni. Ozdób plastrami rzodkiewki, szczypiorkiem i orzechami.
Przepis na sałatkę Niçoise przygotowała dla nas autorka bloga reBarbora's kitchen. Jak sama nazwa wskazuje, sałatka pochodzi z Nicei i pierwotnie składała się ze świeżych warzyw, anchois, jajek i sosu. Stopniowo wzbogacano sałatkę o kolejne składniki, aż otrzymała dzisiejszą formę. Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.
Na porcję dla 4 osób będziesz potrzebować:
• 500 g małych ziemniaków
• 300 g pomidorów
• 1 małego słoiczka oliwek
• 4 jajek gotowanych na twardo
• 200 g tuńczyka w puszce
• miksu sałat
• 150 g mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
Na sos:
• 1/4 szklanki oleju
• 2 łyżeczek musztardy dijon
• kilku kropel soku z cytryny
• soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i przekrój na pół.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
3. Pomidory też pokrój na ćwiartki.
4. Fasolkę przez 2 minuty blanszuj we wrzątku, a następnie przelej zimną wodą, aby zachowała ładny kolor.
5. Składniki na sos wymieszaj. Powinna powstać z nich emulsja, ale możesz też dodać dwa żółtka i zrobić z nich majonez.
6. Sałatkę nicejską można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest wymieszanie wszystkiego w dużej misce, a drugim serowanie osobnych porcji na talerz tak, aby każdy mógł sam wymieszać sobie sałatkę z sosem.
• Jajka w lodówce wytrzymają 2 tygodnie, ale w temperaturze pokojowej tylko 3 dni.
• Z pozostałych ugotowanych jajek możesz przygotować sałatkę jarzynową, w której przeważać będą jajka.
• Możesz ozdobić nimi sałatkę z soczewicy lub zupę np. szczawiową.
• Chrzan i jajka to zniewalające połączenie. Wystarczy obrać ugotowane jajko, polać odrobiną gorącego masła i nałożyć na nie świeżo tarty chrzan.
• Klasyką gatunku jest dobry chleb z masłem, plasterkami jajka, solą i szczypiorkiem.