Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Sylwestrowe przekąski na 3 sposoby

Nie chcesz spędzić w kuchni połowy dnia, ale jednocześnie chcesz ugościć przyjaciół w odświętny sposób? Wymyślenie menu, które będzie proste, pyszne i spektakularne to spore wyzwanie.

Na szczęście Kateřina Jašková z bloga Milluji zdradziła nam swoje sekrety na specjalne okazje. Przygotowała sylwestrowe przekąski, które są smaczne i pięknie się prezentują. Co powiesz na przykład na choinkę z ciasta francuskiego? ♥

Kanapki z domową sałatką

Składniki na 20 sztuk:
• 1 weka (bułka paryska)
• 20 plasterków dobrej szynki
• 5 jajek ugotowanych na twardo
• sałatka:
- 500 g ziemniaków w mundurkach
- 130 g ugotowanej marchewki
- 115 g ugotowanego selera
- 40 g groszku konserwowego
- 200 g dobrej szynki wieprzowej
- 250 g majonezu
- 15 g musztardy
- 10 ml octu
- 10 g cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i drobno pokroić.
2. Marchew, seler i szynkę także drobno pokroić.
3. Składniki umieścić w misce, dodać groszek, majonez, musztardę, ocet, cukier, sól i pieprz.
4. Sałatkę dokładnie wymieszać.
5. Bułkę pokroić na równej grubości kromki, nałożyć na nie sałatkę, ozdobić szynką i plasterkiem jajka na twardo.

Zimowy pasztet z karmelizowaną cebulą

Składniki na 3 słoiczki pasztetu o pojemności 130 ml:
• 400 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
• 30 g masła
• 1 szalotka (ok.50 g)
• 2 szt. czosnku
• 3 gałązki tymianku
• 100 ml wina porto
• 120 g rosołu z kurczaka
• 100 g śmietanki (15% kub 33%)
• 50 g masła do zalania pasztetu

Karmelizowana cebula:
• 10 g masła
• 8 g oliwy
• 300 g czerwonej cebuli – obranej
• 50 g cukru trzcinowego
• 12 g octu balsamicznego
• sól

Przygotowanie:

Pasztet:
1. Na patelni rozgrzać masło.
2. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek.
3. Dodać wątróbkę, tymianek, sól i pieprz.
4. Na patelnię wlać wino porto i zredukować je.
5. Na koniec dodać rosół i dusić wątróbkę przez ok. 10 minut. Powinna być nadal miękka.
6. Do wątróbki dodać śmietankę i zmiksować na gładką masę.
7. Pasztet przełożyć do słoiczków i zalać roztopionym masłem.
8. Słoiczki z pasztetem wstawić do lodówki na minimum 2 h.

Karmelizowana cebula:
1. Cebulę pokroić w pióra.
2. Na patelni rozgrzać masło razem z oliwą i podsmażyć cebulę.
3. Dodać cukier i skarmelizować cebulę.
4. Na koniec dodać ocet i sól do smaku.
5. Wszystko wymieszać, przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia.
6. Podawać wraz z pasztetem na toście z dobrej jakości chleba.

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i ricottą

Składniki na 1 choinkę:
• 400 g ciasta francuskiego
• 125 g szpinaku
• 250 g ricotty
• 2 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 60 g sera typu parmezan
• sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak przez 3 minuty blanszować w gorącej wodzie, odcedzić.
2. Następnie szpinak pokroić i przełożyć do miski. Dodać ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 jajko, sól, pieprz i drobno starty parmezan.
3. Ciasto rozwałkować na prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wykroić z ciasta trójkąt. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta.
4. Na pierwszy trójkąt przełożyć masę szpinakową.
5. Przykryć ją drugim płatem ciasta i ponownie przyciąć na kształt trójkąta o takich samych wymiarach, jak cisto pod spodem.
6. Ciasto ponacinać z obu stron, nie docinając go do końca. W ten sposób powstaną gałązki choinki.
7. Następnie poszczególne paski ciasta należy skręcić jak spiralę.
8. Choinkę posmarować rozmąconym jajkiem i piec przez około 20 minut w 200°C.
9. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.