Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Proste przepisy na dania z tego, co masz w domu

Sztuka codziennego gotowania w sposób zdrowy i różnorodny
przy jednoczesnym zachowaniu rozsądku nie zawsze jest oczywista. Zwłaszcza, kiedy starasz się unikać częstych wizyt w sklepie,
nie myślisz o skomplikowanych wyzwaniach kulinarnych. Mamy dla Ciebie
5 przepisów, które przyrządzisz w kilka chwil z tego, co najczęściej masz
w domu. Chwyć za łyżkę i zacznij czarować razem z nami.

Prosty przepis nr 1

Różnorodny i szybki makaron

Spaghetti, fusilli, penne, bezglutenowy, wegański. Z tej szerokiej gamy każdy wybierze coś dla siebie. Co więcej, makaron najlepiej smakuje
z prostymi dodatkami. Dobra oliwa, zioła i odrobina sera dojrzewającego wystarczy, by stworzyć danie godne popularnych restauracji.
Przygotuj:
400 g makaronu
2 łyżki posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
6 łyżek oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
100 g tartego sera (najlepiej parmezanu)
Wykonanie jest dziecinnie proste – ugotuj makaron, wymieszaj oliwę, zioła
i czosnek. Posyp obficie serem.

Prosty przepis nr 2

Sałatki pełne witamin

Zwłaszcza teraz nasz system immunologiczny potrzebuje wsparcia. Może więc warto na obiad zjeść miskę pysznej sałaki? Wystarczy, że dodasz do niej sycące dodatki takie jak sery, orzechy i jajka.
Wybierz ciemne warzywa liściaste i nie zapomnij o dobrych tłuszczach. Smak podkreśl odrobiną octu balsamicznego.
Wymieszaj na przykład:
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
600 g szpinaku
8 pomidorów
2 potarte marchewki
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
garść sezamu

Prosty przepis nr 3

Naleśniki bez wyrzutów sumienia

Być może dietetycy zrobią wielkie oczy, ale chcemy podzielić się z Tobą naszym ulubionym przepisem, którego nie muszą odmawiać sobie nawet osoby na diecie bezglutenowej.
Przygotuj blender, patelnię i sam się przekonaj!
2 dojrzałe banany zmiksowane na gładko
4 rozmącone jajka
Smaż na patelni, najlepiej jako małe racuszki. Ponieważ mają one tendencję do rozpadania się, dobra, nieprzywierająca patelnia to podstawa. Jeżeli możesz jeść gluten dodaj trochę mielonych płatków owsianych.

Prosty przepis nr 4

Zapiekanka z mrożonych warzyw

Nie zawsze mamy pod ręką świeże składniki. Zostań w domu, przecież
w zamrażarce też można zaleźć pyszne skarby. Mieszanka warzyw sama
w sobie zbytnio nie zachęca, ale po upieczeniu będzie daniem, które posmakuje nawet dzieciom.
Przygotuj:
opakowanie mrożonych warzyw
2 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie
200 g kwaśnej śmietany
3 pomidory
garść ziół lub tartego sera
Przepis dostosuj do tego, co masz w domu.