Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Posiłki z dziećmi

Sztuka odpowiedniego zachowania się przy stole to nie tylko umiejętność pochłonięcia kolacji. Aby i dzieci stopniowo odnalazły się w krainie savoir-vivre, przygotowaliśmy kilka rad i wskazówek dla najmniejszych, dzięki którym z radością zaczną przyzwyczajać się do pałaszowania dań sztućcami.

To nic strasznego, smacznego!

Jakość na pierwszym miejscu

Najważniejszy jest materiał! Na początku lepiej sprawdzi się bezpieczne tworzywo sztuczne, które powinno być odporne na wysokie temperatury i nieszkodliwe dla zdrowia (nie może zawierać formaldehydu lub bisfenolu A). Wybieraj naczynia opatrzone certyfikatem i wyprodukowane w Europie. Alternatywą dla plastiku może być również drewno.

Wygoda i ergonomia

Zadbaj, żeby sztućce i naczynia były dopasowane nie tylko do wieku, ale i do zręczności dziecka. U maluszka sprawdzi się bardzo mała, prawie płaska łyżka, z której bez problemu wyssie zawartość. Roczniaki polubią nieco głębsze i większe łyżki z wygodną rękojeścią – dzięki temu dziecko zacznie uczyć się jeść samo. Praktycznym dodatkiem są również plastikowe maty, nadające się do szybkiego przepłukania.

Więcej rad i wskazówek dotyczących jadalni znajdziesz tutaj