Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Jak najlepiej sfotografować swoje kulinarne dzieła

EWA ROJEK • 11 MARCA

Każdy chce się pochwalić, że wyszedł mu doskonały sernik lub pierogi. Często sięgasz już po telefon, ale nagle rezygnujesz, ponieważ efekt nie wygląda tak dobrze? Od teraz Twoje dania będą prezentować się równie dobrze, co smakować. Połączyliśmy siły z Dominiką Malewicz, która zdradziła nam swoje sekrety na doskonałe gastro zdjęcia. Od siebie dodaliśmy jeszcze rady odnośnie naczyń i akcesoriów. Tak więc aparaty w dłoń!

1. Odpowiednie światło

Przy robieniu zdjęć światło jest kluczowym czynnikiem, więc poświęć mu należytą uwagę. Najlepszy efekt osiągniesz, jeżeli wraz z daniem staniesz bokiem do okna. Delikatne zasłony zapewnią miękkie światło, dzięki któremu zdjęcia nie będą prześwietlone.

Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale jeżeli marzysz o doskonałym świetle, poczekaj na złotą godzinę, która pojawia się przy wschodzie i zachodzie słońca i dodaje zdjęciom odrobinę złotej poświaty.

Jeżeli nie posiadasz lampy do zdjęć, spróbuj wykonać ją sam. Karton pokryj folią aluminiową, wykorzystaj kawałek styropianu lub białe prześcieradło, którymi odbijesz światło i doświetlisz potrawę.

2. Harmonia kolorystyczna

Odpowiednio dobrane i dopasowane kolory to sekret udanego zdjęcia. Dominika często stawia na trzy kolory dominujące, ale czasami pozwala sobie na więcej barw.

Na czystym, białym talerzu doskonale wyróżniać się będą ciemniejsze sosy, takie jak żurawinowy lub śliwkowy. Te jaśniejsze na bazie śmietany lepiej zaserwować na ciemniejszym talerzu. Idealnie sprawdzi się odcień terakoty lub butelkowej zieleni.

3. Wnieś do kadru trochę nieładu

Dlaczego dajemy Ci taką radę, kiedy Ty starasz się, żeby wszystko było perfekcyjne? Właśnie odrobina artystycznego nieładu doda zdjęciu głębi i życia. Można to osiągnąć na przykład układając naczynia asymetrycznie.

Wdzięcznie prezentują się różne tekstury i okruszki jedzenia. Liście bazylii lub kuleczki pieprzu "rozsyp" na powierzchni lub zrób mały kleks z sosu i lekko rozetrzyj. Magia tkwi w tym, że efekt sprawia wrażenie niedbałej elegancji, mimo że wszystko zostało dokładnie przemyślane.

4. Zainspiruj się naturą

Do aranżacji wykorzystuj świeże zioła i sezonowe lub suszone kwiaty. Najlepiej kierować się porą roku. Jesienią zdjęcie doskonale ożywi dynia, wrzosy czy kolorowe liście, w zimie wykorzystaj gałązki iglaków, na wiosnę bez i kwiaty czereśni, w lecie natomiast świeże owoce.

Idealna sytuacja to taka, w której część dekoracji tworzą składniki użyte do wykonania dania.

5. Odpowiedni kąt

Niektóre potrawy lepiej wyglądaj, kiedy sfotografujesz je z góry (tzw. flatlay). Należą do nich muffiny i zupy. Racuchy, hamburgery, pucharki lodowe i inne dania, które składa się na wysokość idealnie wyjdą ujęte z boku. Jeżeli przekroisz jedzenie na pół i zaprezentujesz środek dodasz potrawie jeszcze więcej głębi.

Zasada jednej trzeciej: Środek dania powinien znaleźć się z lewej lub prawej strony zdjęcia, nie po środku. Serwowanie będzie ładniejsze, kiedy jedzenie zajmie dwie trzecie talerza, a ten jedną trzecią kadru.

6. Naczynia

Blogerzy jedzeniowi lubią eksperymentować z naczyniami, ale kiedy przyjdzie co do czego okazuje się, że mają kilka ulubionych, które nigdy ich nie zawiodą. Co powinno znaleźć się w Twoim zdjęciowym wyposażeniu?

Biały porcelanowy talerz: Prosty talerz pozwala wyeksponować potrawy, a biały kolor sprawia, że są jeszcze soczystsze.

Sztućce w kolorze złota lub miedzi: Wprowadzają do zdjęć kontrast i nutkę stylu vintage. Dzięki nim efekt zawsze prezentuje się luksusowo.

Matowe naczynia z kamionki: Białe, kremowe lub w innych zrównoważonych kolorach sprawią, że całość będzie rustykalna. Matowe naczynia nie odbijają światła i nie przeszkadzają w koncepcji fotografii. Idealnie pasują do zimowych dań, takich jak gęste zupy.

Drewniane deski do krojenia: Są wielofunkcyjne. Wniosą powiew stylu rustykalnego, możesz je wykorzystać zamiast talerzy i są piękną dekoracją. Ślicznie wygląda na przykład deska ze świeżym chlebem między dwiema miskami z zupą.

Etażerki: Każdy tort lepiej wygląda na stylowej paterze. Więcej muffinów lub babeczek najlepiej położyć na piętrowej etażerce.

Wiesz już, jak zaaranżować i podać dania, ale nadal masz problem z tym, co ugotować? Zainspiruj się pomysłami Dominiki na pyszne i fotogeniczne potrawy wielkanocne.

7. Dekoracje

Gdy jedzenie znajduje się na talerzu, przychodzi czas na rekwizyty. Otoczenie talerza nie może być przeładowane, ale sam talerz z jedzeniem na zdjęciu wygląda smutnie. Z jakich rekwizytów możesz skorzystać?

Tekstylia kuchenne: Serwetki i ściereczki są ciekawym elementem zarówno schludnie złożone, jak i te rzucone niedbale. Na zdjęciu może pojawić się także kawałek fartuszka lub pasującej rękawicy kuchennej.

Kieliszki: Białe wino będzie pasować do jasnego mięsa takiego jak drób, cielęcina lub owoce morza. Sprawdzi się także jako dodatek do serów, śmietanowych sosów i deserów. Czerwone wino doskonale podkreśli dziczyznę, gęsinę lub kaczkę.

Solniczki i pieprzniczki: Do bardziej pikantnych dań dobierz młynek do pieprzu, a kilka ziarenek przyprawy rozsyp dookoła. Podobny efekt osiągniesz z gruboziarnistą solą.

Wałek do ciasta: Świetny rekwizyt do fotografowania ciastek lub pizzy. Połóż go swobodnie obok, najlepiej delikatnie posypany mąką. Idealne będą wałki, które posiadają grawer.

Chciałbyś ugotować smakołyki i sfotografować je? Ruszaj śmiało na podbój kuchni!