Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Inspirujące przepisy na świąteczne wypieki

Czy w tym roku chcesz trochę poeksperymentować w kuchni? Jeżeli nie masz pomysłu na niecodzienne desery, zainspiruj się fantastycznymi przepisami Dany Fráňovej z bloga danunule i dowiedz się, jak przygotować jej ulubione słodkości.

Znajdziesz tutaj świąteczny tort, zdrowe pralinki pełne witamin, które wyczarujesz w zaledwie kilka minut i pyszną bożonarodzeniową chałkę. ♥

Świąteczny tort marchewkowy
w zdrowej wersji

Ciasto:
• 100 g mąki orkiszowej
• 70 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 120 g roztopionego masła
• 180 g cukru trzcinowego
• łyżka przyprawy do piernika (lub więcej, według uznania)
• łyżeczka cynamonu
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
• szczypta soli
• łyżka siemienia lnianego (można pominąć)
• 30 g orzechów włoskich
• 20 g orzechów laskowych
• 250 g marchwi
• 60 g musu gruszkowego lub jabłkowego
• kropla rumu


Krem:
• 100 g śmietany
• 250 g mascarpone
• 150 g ricotty
• 4 łyżki cukru pudru
• kropla soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubij na gładką pianę. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. W drugiej misce zmieszaj sypkie składniki – mąkę, przyprawy, sól, siemię lniane, proszek do pieczenia i orzechy. Stopniowo dosypuj do płynnej masy. Dodaj drobno startą marchewkę, mus owocowy i kroplę rumu. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy (o średnicy ok. 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej kokosem czy mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut.

Odstaw ciasto do ostygnięcia i w międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dodaj do masy cukier lub śmietanę.

Przekrój ostudzone ciasto i przełóż kremem. Całość posmaruj resztą kremu i udekoruj.

Pierniczkowe pralinki (wegańskie & bezglutenowe)

Przepis na około 20 kuleczek

Składniki:
120 g (najlepiej świeżych) daktyli
100 g orzechów nerkowca
100 g migdałów
dwie płaskie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika
szczypta soli gruboziarnistej
100 g czekolady deserowej
kokos
płatki migdałowe

Sposób przygotowania

Jeśli masz suszone daktyle, zacznij od wcześniejszego namoczenia ich w wodzie. Gdy zmiękną, wylej wodę (potem możesz użyć ją do pysznego smoothie lub porannej owsianki). Wymieszaj wszystkie orzechy. Następnie dodaj do nich (namoczone) daktyle bez pestek oraz przyprawy. Mieszaj do uzyskania zwartej, łatwej do ugniatania masy.

Następnie dodaj szczyptę soli gruboziarnistej i wymieszaj. Ulep kuleczki o wadze około 20 g. Następnie wydrąż palcem małą dziurkę i umieść w środku trochę czekolady i kawałek orzecha lub masła orzechowego. Ulepione kuleczki wstaw do lodówki.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i otocz w niej kulki. Przełóż na kawałek papieru do pieczenia, udekoruj kokosem, solą gruboziarnistą, płatkami migdałów lub suszonymi malinami. Wstaw z powrotem do lodówki i po zastygnięciu czekolady, przełóż do zamykanego pojemnika.

Świąteczna chałka

2 duże chałki

Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 300 g cukru
• masło
• 1/2 l mleka
• świeże drożdże (42 g)
• 5 żółtek
• sól
• cukier waniliowy
• rodzynki
• migdały
• rum

Sposób przygotowania

Drożdże rozkrusz w misce, dodaj cukier i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Gdy tylko w mieszance zaczną tworzyć się bąbelki, dodaj resztę składników. Wszystko ugnieć na gładką, nieklejącą się masę. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce i pozwól mu wystarczająco wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i ulep z nich chałki – możesz zainspirować się instrukcjami wideo na YouTube. Splecione chałki owiń czystą szmatką, by wyrosły jeszcze trochę. Następnie posmaruj je jajkiem, posyp płatkami migdałów i cukrem waniliowym.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Jak tylko się zarumieni, obniż temperaturę do 150 stopni. Wbij drewniany patyczek mniej więcej na środku ciasta. Jeśli po wyjęciu jest suchy, to ciasto się już upiekło i można je wyjąć z piekarnika.