20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk

Inspirujące przepisy na świąteczne wypieki

Czy w tym roku chcesz trochę poeksperymentować w kuchni? Jeżeli nie masz pomysłu na niecodzienne desery, zainspiruj się fantastycznymi przepisami Dany Fráňovej z bloga danunule i dowiedz się, jak przygotować jej ulubione słodkości.

Znajdziesz tutaj świąteczny tort, zdrowe pralinki pełne witamin, które wyczarujesz w zaledwie kilka minut i pyszną bożonarodzeniową chałkę. ♥

Świąteczny tort marchewkowy
w zdrowej wersji

Ciasto:
• 100 g mąki orkiszowej
• 70 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 120 g roztopionego masła
• 180 g cukru trzcinowego
• łyżka przyprawy do piernika (lub więcej, według uznania)
• łyżeczka cynamonu
• dwie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
• szczypta soli
• łyżka siemienia lnianego (można pominąć)
• 30 g orzechów włoskich
• 20 g orzechów laskowych
• 250 g marchwi
• 60 g musu gruszkowego lub jabłkowego
• kropla rumu


Krem:
• 100 g śmietany
• 250 g mascarpone
• 150 g ricotty
• 4 łyżki cukru pudru
• kropla soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubij na gładką pianę. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj. W drugiej misce zmieszaj sypkie składniki – mąkę, przyprawy, sól, siemię lniane, proszek do pieczenia i orzechy. Stopniowo dosypuj do płynnej masy. Dodaj drobno startą marchewkę, mus owocowy i kroplę rumu. Wymieszaj. Ciasto przelej do formy (o średnicy ok. 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej kokosem czy mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut.

Odstaw ciasto do ostygnięcia i w międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dodaj do masy cukier lub śmietanę.

Przekrój ostudzone ciasto i przełóż kremem. Całość posmaruj resztą kremu i udekoruj.