Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

3 przepisy na słodkie przekąski według blogerki Hanny Smuczer

Hanna Smuczer już od dziecka uwielbiała eksperymentować w kuchni. Pasja ta w pełni rozkwitła w trakcie studiów, więc po zakończeniu edukacji, postanowiła rozwijać swoje hobby. Hanna stworzyła internetową książkę kucharską w formie bloga, na którym można znaleźć jej wszystkie słodkie smakołyki. Imponujące wypieki można zobaczyć też na Instagramie.

Zainspiruj się słodkimi ślimaczkami oraz bułeczkami i wypróbuj je w domu!

Pistacjowe ślimaczki z musem kawowym

Składniki na 8 ślimaczków w formie o średnicy 24 cm

Ciasto:
• 100 g mąki pszennej (typ 550)
• 150 g mąki pełnoziarnistej
• 1/3 łyżeczki soli
• 35 g cukru pudru
• 35 g masła lub margaryny
• 145 ml mleka
• 13 g świeżych drożdży
• 1 jajko (połowa do ciasta, połowa do posmarowania)

Nadzienie:
• 80 g posiekanych pistacji
• 40-50 g cukru pudru
• 35-40 ml oleju

Polewa:
• 50 ml letniego mleka
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:
• 150 ml mleka
• 50 g cukru pudru
• 100 ml wody
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1 całe jajko
• 16 g skrobi
• 25 g masła
• 1 szczypta soli
• + 100 ml bitej śmietany
• + 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku i dodaj odrobinę cukru pudru. Następnie mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. W środku wydrąż dołek, dodaj masło, połowę ubitego jajka i drożdże. Przykryj ciasto i odstaw na 40-45 minut do wyrośnięcia.

2. Ciasto rozwałkuj na powierzchni 30x40 cm. Posiekane pistacje wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto posmaruj olejem i posyp przygotowaną mieszanką. Z krótszej strony rozwałkuj ciasto i zawijaj, tworząc roladę.

3. Roladę pokrój na 8 równych części i umieść je w natłuszczonej formie. Przykryj i odstaw na 40-45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (dół i góra), ślimaczki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz przez 35 minut. Następnie polej cukrem waniliowym zmieszanym z letnim mlekiem i piecz przez 10 minut.

4. Zacznij podgrzewać mleko z cukrem na mus kawowy. Jajka wymieszaj ze skrobią. Jak mleko będzie ciepłe, zahartuj masę jajeczną dodając do niej łyżkę ciepłego mleka i wymieszaj. Wlej do mleka i zagotuj ciągle mieszając. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty od pierwszego wrzenia.

5. Na koniec zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem oraz szczyptą soli. Mieszankę przełóż do miski, wygładź powierzchnię, ostudź, a następnie wstaw do lodówki.

6. Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubij na piankę z cukrem i dokładnie wymieszaj z przygotowanym kremem kawowym.

Semlor z orzechami laskowymi

Składniki na 9 sztuk

Ciasto:
• 235 g mąki pełnoziarnistej
• 90 g mąki pszennej (typ 550)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka mielonego kardamonu
• 65 g cukru pudru
• 100 g masła lub margaryny
• 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta przed pieczeniem
• 125 ml mleka
• 22 g świeżych drożdży

Nadzienie z orzechów laskowych:
• 100 g prażonych orzechów laskowych
• 20 g cukru pudru
• 50 g mleka
• szczypta soli

Bita śmietana z kardamonem:
• 200 ml kremówki
• szczypta soli
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

1. Świeże drożdże rozpuść w letnim mleku i wymieszaj z łyżeczką cukru pudru oraz mąki. Do mąki wymieszanej z solą, cukrem pudrem i kardamonem dodaj pokruszone miękkie masło. Jajka ubij, wlej przygotowane drożdże i uformuj miękkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut pod przykryciem.

2. Ciasto drożdżowe podziel na 9 równych części, uformowane ciasto posmarowane jajkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Czas pieczenia może być różny, ale ważne jest, aby uzyskać złocistobrązowy kolor.

3. Nadzienie: orzechy laskowe piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ich skórka zacznie pękać. Poczekaj aż ostygną i posiekaj je drobno z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj mleko. Nadzienie włóż do lodówki.

4. Schłodzoną kremówkę wymieszaj w misce z cukrem oraz szczyptą soli i ubijaj, stopniowo dodając kardamon. Wypełnij kremem woreczek do dekorowania.

5. Nożyczkami utnij górną część upieczonych bułek, wnętrze wykrój tak, abyś mógł je wypełnić orzechowym nadzieniem. Do każdego środka nałóż około 1,5 łyżeczki nadzienia, dobrze je dociśnij i dodaj bitą śmietanę. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Scones z truskawkami

Składniki na 10 sztuk

• 250 g mąki pełnoziarnistej
• 200 g mąki pszennej (typ 550)
• 1 łyżeczka kardamonu
• 1 opakowanie proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 80 g cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 150 g zimnego masła
• 220 ml mleka
• 5 truskawek

Polewa cytrynowa
• sok z 1/2 cytryny
• cukier puder
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (grzanie od góry). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kardamonem i pokrojonym w plasterki masłem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i na koniec wymieszaj z mlekiem.

2. Wyrób lepkie ciasto i rozwałkuj je posypanym mąką wałkiem na grubość 3 cm. Pokrój na 10 części.

3. Ciastka ułóż na gorącej blasze, wierzch natrzyj mlekiem i piecz przez 15 minut.

4. Sok z cytryny wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. Po ostudzeniu polej powierzchnię przygotowanym lukrem.

Hanna Smuczer:

„Lubię próbować przepisów i smaków innych kultur oraz poznawać historie, które się z nimi wiążą. Dlatego podczas moich podróży skupiam się na odwiedzaniu piekarni i cukierni. Media społecznościowe to dla mnie ogromna przestrzeń kreatywna. Inspirują mnie także książki, dokumenty oraz zagraniczne programy kulinarne.”