Na Bonami znajdziesz najszerszą ofertę dla Twojego domu.
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Wyposażenie pierwszej kuchni. Niezbędne rzeczy dla początkujących

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza jeśli to nasza pierwsza kuchnia. Patelnie, garnki, misy i te wszystkie akcesoria... Nic dziwnego, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mogą czuć się zagubieni. Nie trać czasu ani pieniędzy na złe decyzje – mamy dla Ciebie listę rzeczy, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę.

A jeśli z czasem odkryjesz w sobie wielką pasję do gotowania, możesz bez problemu rozbudować swój gastronomiczny arsenał.

Garnki i patelnie

Tutaj nie ma zmiłuj – przynajmniej jeden komplet garnków i patelni to mus. Na początku wystarczy jeden większy (2,5-3 l) i mniejszy garnek oraz rondelek.

Ważnym elementem kuchni będzie dobrej jakości patelnia o średnicy 24-26 cm. Lepiej sprawdzi się głębszy model, na którym bez problemu przygotujesz zarówno naleśniki, jak i dania kuchni azjatyckiej dla 4 osób. Wybierz materiał garnków odpowiedni do posiadanej płyty. I nie zapomnij o pokrywkach!

Bonami radzi:
Jeśli chcesz oszczędzić czas, przemyśl zakup szybkowaru. Gotowanie będzie o wiele szybsze i bardziej oszczędne.

Noże i deski do krojenia

Początkujący zadowolą się 4 rodzajami noży – uniwersalnym, szefa kuchni (np. Santoku), do obierania i do chleba. Do listy zakupów dodaj także ostrzałkę!

Jeśli chodzi o deski do krojenia, wystarczą Ci 3 – do pieczywa, do mięsa oraz do owoców i warzyw. Na drewniane deski można odłożyć gorące garnki oraz serwować z ich pomocą mniejsze przekąski. Plastikowe są łatwiejsze w pielęgnacji oraz nie przejmują zapachów. W kuchni dobrze jest mieć przynajmniej jedną drewnianą i jedną plastikową deskę.

Podstawowe urządzenia

W każdej kuchni znajdzie się miejsce na czajnik elektryczny. Nie tylko błyskawicznie zagotuje wodę, ale nie uszczupli płyty kuchennej o cenną przestrzeń. Docenisz to szczególnie wtedy, kiedy na kuchence bulgocze kilka garnków. Przygotowując desery nie obejdziesz się bez wagi i miksera – klasycznego lub ręcznego.

Jeśli lubisz zaczynać dzień od tostów, postaw na toster albo opiekacz. Jeśli raczysz się grzankami raz na jakiś czas, wystarczy Ci dobra patelnia.

Miski

Kilka różnych modeli w różnych rozmiarach – koniecznie! Jesli masz mało miejsca, zadbaj, aby naczynia można było przechowywać jedno w drugim. Te plastikowe będą lżejsze, te ze stali nierdzewnej można wykorzystać również do serwowania. Przynajmniej jedna miska powinna być odpowiednia do mieszania ciasta lub sałatek, kilka mniejszych – do podawania przekąsek i sosów.

Brytfanna lub naczynie do zapiekania

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem piekarnika, nie wahaj się go wykorzystać. Zaopatrz się w naczynie do zapiekania, brytfannę lub głęboką blachę do pieczenia. Kilka składników, chwilka w piekarniku i kolacja gotowa!

Przybory kuchenne

Spraw sobie kilka łyżek kuchennych, łopatek i chochlę. Wałek i rozkładana stolnica (ta silikonowa, dzięki której oszczędzisz naprawdę dużo miejsca) też na pewno znajdą zastosowanie.

Niezbędne drobiazgi

Są niepozorne, ale ich brak może nieźle uprzykrzyć życie. Wyposaż się w korkociąg, otwieracz do konserw, durszlak, sitko do herbaty, a także tłuczek do mięsa, krajalnicę do jajek oraz czworoboczną tarkę do warzyw. I można świat doganiać!