Znamy się? Zaloguj się
lub
Zaloguj się przez Facebook
Już 2,5 miliona użytkowników
Dołącz do grona 2,5 mln zadowolonych klientów i zyskaj 20 zł na pierwsze zakupy. Dołącz do grona 2,5 mln zadowolonych klientów i zyskaj 20 zł na pierwsze zakupy.

70% mniej za stylowe mieszkanie!

  • Codziennie 1000+ nowych produktów
  • Specjalne promocje dla zarejestrowanych
  • Darmowa dostawa od 200 zł
  • 90 dni na bezproblemowy zwrot
lub
Wejdź przez Facebook
Obserwujemy dla Ciebie ten produkt!

Obserwowanie produktu jest aktywne.: Już obserwujesz .

Jak tylko produkt będzie dostępny, napiszemy do Ciebie na . Tutaj możesz zmienić adres, na który wyślemy powiadomienie, lub anulować obserwowanie . Tutaj możesz zmienić adres, na który mamy wysłać powiadomienie.

Ok
Anulowano obserwowanie produktu

Obserwowanie produktu zostało anulowane. Jeśli zmienisz zdanie, możesz je z powrotem aktywować.

Ok

Ktoś Cię ubiegł :(

Z przykrością informujemy, że ktoś Cię wyprzedził i wybrany przez Ciebie produkt nie jest już dostępny. Aktywowaliśmy ponowne obserwowanie produktu, abyś mógł go w końcu kupić! Jeśli nie jesteś już zainteresowany produktem, anuluj obserwowanie tutaj.

Ok
Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj
ok
Darmowa dostawa i zwrot produktów do 90 dni
 · 
Wszystko o zakupach
  • pomoc@bonami.pl
  • 71 66 191 76

Jesienne zbiory

Zebrałeś już plony w ogrodzie i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Zrób
z nich przetwory, które umilą Ci poranki przez kilka kolejnych miesięcy. Możesz też wykorzystać je do domowej produkcji nalewek, które rozgrzeją Cię w mroźne dni. To wszystko jest dużo łatwiejsze, niż myślisz.
Do słoików, gotowi, start... ♥

Owoce idealne do przetworów

• jabłka i gruszki
• śliwki
• morele i brzoskwinie
• wiśnie i czereśnie

Jak zrobić owocowy kompot

1. Wybierz tylko najładniejsze sztuki owoców i dokładnie je umyj.
2. Owoce włóż do słoików dość ściśle, ale uważaj, by się nie zgniotły.
3. W zależności od owoców dodaj odpowiednią ilość cukru (na przykład kwaśne wiśnie potrzebują go więcej) i wody.
4. Długość pasteryzowania zależy od rodzaju owców (15-30 minut).

Przepis na domowe powidła

Dostałeś śliwki od znajomych lub sąsiadów? Powidła długo są dobre i można je wykorzystać w wielu deserach. Do naszego przepisu potrzebujesz 6 kg tych owoców.

Przygotowanie:

1. Śliwki należy wydrylować i włożyć do dużego garnka.
2. Dodaj do nich cukier i ocet. Przykryj i pozostaw w chłodnym miejscy
na 24 godziny.
3. Następnego dnia śliwki zagotuj. Przez godzinę gotuj na mocnym ogniu,
a następnie zmniejsz płomień na minimum. Garnek przykryj i gotuj powidła przed 5 godzin nie mieszając ich.
4. Gotowe powidła zmiksuj blenderem. Dodaj cynamon oraz rum i przełóż je do słoików.

Suszone owoce

Do suszenia nadają się praktycznie każde owoce, od moreli i ananasów,
aż po śliwki i gruszki. Każdy owoc przed suszeniem należy dokładnie umyć
i pokroić w plasterki.

Suszarka oszczędza mnóstwo pracy, ale jeżeli masz dużo czasu możesz wykorzystać w tym celu piekarnik. Plasterki owoców połóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160°C i susz 3 godziny (obracając owoce co godzinę).

Suszone zioła

Pięknie pachną i potrafią zdziałać z daniami cuda. Suszone zioła to nie tylko ozdoba kuchni naszych babć, ale także niezastąpiony składnik wielu smakołyków.

Ich suszenie nie jest skomplikowane. Zioła należy umyć i powiesić
w ciemnym, suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Nigdy nie staraj się przyspieszyć tego procesu, na przykład umieszczając zioła w piekarniku lub przy kaloryferze. Możesz je w ten sposób spalić.

Pomysł na prezent: domowa nalewka

Dobrą nalewką rozgrzejesz się i zabijesz bakterie. Jej przygotowanie nie jest tak trudne, jak Ci się wydaje:

1. Wybierz dojrzałe i soczyste owoce.
2. Umyj je i wydryluj.
3. Przełóż do szklanego naczynia, zasyp cukrem i zalej alkoholem. Najlepszy w tym celu jest 70% roztwór, czyli mieszanina spirytusu i wódki.
4. Pozwól czasowi wykonać resztę zadania.
5. Od czasu do czasu potrząsaj naczyniem, aby wymieszać całość.

Jak przechowywać orzechy

Dobrze wysuszone orzechy w skorupce najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym woreczku w suchym miejscu. Jeżeli masz orzechy łuskane przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku. Ochronisz je w ten sposób przed molami
i innymi niechcianymi lokatorami.

Koktajle wzmacniające odporność

Złota, polska jesień jest piękna, ale ta pora roku potrafi być zdradliwa. Nie ryzykuj spędzenia jej w łóżku z gorączką i wspomóż swoją odporność pysznymi koktajlami.

Przepis na witaminowe smoothie

Na 1 porcję potrzebny będzie półlitrowy kubek wiśni, 1 banan, jogurt naturalny i mleko kokosowe. Owoce zblenduj i powoli dodawaj jogurt oraz mleko. Kontynuuj blendowanie do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Złota jesień w pełni

Ciesz się prawdziwą, złotą jesienią. Jeżeli potrzebujesz więcej inspiracji na wykorzystanie darów sadu i grządek spójrz na nasze doskonałe sezonowe przepisy lub odkryj tajemnicę idealnej biesiady w ogrodzie.

Wystarczy 10 sekund a zyskasz z całą masę korzyści!

Utwórz za darmo konto na Bonami, oprócz natychmiastowego dostępu do dodatkowych funkcji zyskasz 20 zł na swoje pierwsze zakupy.

  • Codziennie 1000+ nowych produktów
  • Specjalne promocje dla zarejestrowanych
  • Darmowa dostawa od 200 zł
  • 90 dni na bezproblemowy zwrot
lub
Wejdź przez Facebook

Poprzez zakończenie rejestracji zawrzesz tę umowę z Bonami.cz, a. s. dotyczącą ochrony danych osobowych.

Poprzez zakończenie rejestracji zawrzesz tę umowę z Bonami.cz, a. s. dotyczącą ochrony danych osobowych.