Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jak wyposażyć kuchnię?

Kuchnia to miejsce, w którym ze zwykłych składników powstają pyszne dania. Ale, by posiłki wyszły doskonale, potrzebujesz do tego dobrych naczyń i akcesoriów. Czego nie powinno zabraknąć w kuchni i na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia kuchennego? Wszystkiego dowiesz się z naszego przewodnika.

Gotowanie

Wybór wyposażenia kuchennego może wydawać się prostą sprawą. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, jaki materiał wybierzemy, ponieważ każde naczynie ma swoje specyficzne właściwości. Przyjrzyjmy się więc najważniejszym rzeczom, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni.

Garnki i patelnie

Zastanów się, czego oczekujesz od garnka, do czego będziesz go najczęściej używać, a także jaką kuchenkę masz w domu. Nie wszystkie garnki nadają się do wszystkich rodzajów płyt grzewczych. Większość może być używana zarówno na płytach gazowych, jak i elektrycznych. W przypadku kuchenki gazowej, zwróć jednak uwagę, aby materiał uchwytów był żaroodporny.

Wysokiej jakości patelnia jest niezbędnym naczyniem do przyrządzania wielu posiłków. Można na niej smażyć, flambirować, dusić, a jeśli masz wystarczająco głęboki model z pokrywką, możesz w nim również gotować. Jeśli chcesz jak najlepiej wykorzystać patelnię, musisz wybrać nie tylko odpowiedni kształt, ale także materiał. Najważniejsze parametry to nieprzywierająca powierzchnia, odporność na uszkodzenia oraz niewymagająca konserwacja.
Co może Ci się przydać:

Zestawy garnków

Zestawy naczyń kuchennych mogą być różne. Niektóre zawierają tylko garnki lub rondle, a jeszcze inne kombinację garnków, patelni i rondelków. Często znajdziesz w nich też pokrywki na poszczególne elementy.

Garnki na płyty indukcyjne

Płyty indukcyjne gwarantują szybki i bardziej energooszczędny sposób gotowania w porównaniu z klasyczną płytą ceramiczną czy gazową. Garnki na indukcję są bezpieczne, ponieważ ciepło produkowane jest na ich spodzie, co zmniejsza ryzyko poparzenia. Sama płyta nagrzewa się minimalnie oraz szybko stygnie.

Szybkowary

Garnki ciśnieniowe, czyli szybkowary pozwalają na łatwe przygotowanie posiłków. Pomagają oszczędzić czas i zużycie energii. Podwyższone ciśnienie podnosi temperaturę wrzenia, dzięki czemu żywność gotuje się szybciej. Należy zachować ostrożność podczas zdejmowania pokrywki.

Woki

Woki mają mniejszą średnicę dna niż krawędzi, przez co podczas gotowania nagrzewa się nie tylko dno, ale i ścianki patelni. Dzięki temu bez problemu można na nich przygotować większą ilość jedzenia. Idealnie nadają się do makaronów azjatyckich, ryżu lub mięsa.

Patelnie do grillowania

Patelnie do grillowania są ciężkie, żelazne i dobrze zatrzymują ciepło. Ich dno przypomina kratkę grillową i zwykle ma kwadratowy kształt. Z łatwością przygotujesz na nich steki czy grillowane warzywa.

Patelnie do naleśników i placków

Patelnie na naleśniki są lekkie, płaskie i mają bardzo niski brzeg, dzięki czemu naleśniki można łatwo obracać. Nadają się również do przygotowania między innymi placków ziemniaczanych.

Patelnie do racuchów mają kilka otworów, do których wlewa się ciasto. Dzięki nim placuszki mają idealny kształt.

Noże i akcesoria

Niezbędne w każdej kuchni są także noże, dzięki którym bez problemu wszystko pokroisz. Ich asortyment jest szeroki, a jakość znacząco wpływa na komfort ich codziennego użytkowania. Chleb lub bułki znacznie łatwiej pokroimy specjalnym nożem do pieczywa. Natomiast do steków przyda Ci się nóż do mięsa.

Jednak do zwykłego użytku domowego wystarczy 3-5 rodzajów noży. Podstawowe wyposażenie każdej kuchni powinno zawierać:

• Mały nóż do krojenia warzyw, owoców i mniejszych składników.
• Uniwersalny nóż do mięsa oraz większych warzyw i owoców.
• Długi nóż z ząbkowanym ostrzem do pieczywa.

Pieczenie

Pieczenie to twórcza rozrywka, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Z odpowiednim wyposażeniem kuchni będzie dla Ciebie czystą przyjemnością.

Formy, blachy i naczynia do pieczenia

Nie można się bez nich obejść przy pieczeniu ciast, bułek, mięsa czy zapiekanek. Do pieczenia mięsa lub zapiekania wybierz brytfannę lub naczynie żaroodporne. Blachy sprawdzą się lepiej do pieczenia deserów. Zwróć uwagę nie tylko na długość i wysokość, ale także na ich grubość. Cienkie blachy mają tendencję do deformacji.

Materiały

Stal nierdzewna

Zaletą blach czy form do pieczenia jest odporność na rdzę i uszkodzenia mechaniczne. Stal jest wytrzymała, twarda i dobrze znosi wysokie temperatury. Formy do pieczenia ze stali nierdzewnej można myć w zmywarkach, dzięki czemu możesz zaoszczędzić czas podczas sprzątania kuchni.

Naczynia emaliowane

Emaliowane formy do pieczenia były ulubionymi naczyniami w kuchniach naszych babć. Dobrą sławę zyskały głównie dzięki prostej konserwacji. Pokrywkę formy można wykorzystać do przykrycia lub jako drugą oddzielną blachę do pieczenia.

Ceramika

Ceramika jest popularnym materiałem w produkcji form do pieczenia. Jest odporna na wysokie temperatury i doskonale zatrzymuje ciepło, nawet po wyjęciu z piekarnika.

Naczynia i formy do pieczenia

Przygotowanie wspaniałego domowego ciasta dla gości to najlepsza wizytówka gospodarza. Potrzebujesz nie tylko dobrego przepisu, ale także odpowiedniej formy do pieczenia. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni materiał, a także niepowtarzalny kształt, który pomoże Ci stworzyć prawdziwe kulinarne dzieło.

Misy i miski

Miski wykonywane są z różnych materiałów. Te z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej i emalii wyróżniają się długą żywotnością. Jeśli jednak uwielbiasz designerskie elementy, dobrym wyborem dla Ciebie będą nowoczesne naczynia z ceramiki lub bambusa. Szklane misy nadal pozostają ponadczasową klasyką.

Serwowanie

Jedzenie będzie smakować jeszcze lepiej, gdy podasz je w pięknych, designerskich naczyniach. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wybrać odpowiednie talerze, sztućce, szklanki czy kubki, zajrzyj do naszego przewodnika Jak wybrać naczynia do jadalni.

Przybory kuchenne

Zestawy czy pojedyncze sztuki przyborów kuchennych? Jeśli urządzasz nową kuchnię od podstaw i nie masz w niej jeszcze żadnych przyborów, dobrym wyborem będzie komplet, w którym znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Dodatkowo poszczególne elementy będą utrzymane w tym samym designie.
Wszystkie przybory kuchenne, takie jak chochle, łopatki, trzepaczki, szpatułki czy tłuczki do ziemniaków możesz kupić także osobno. Pozwoli Ci to na łatwą wymianę w przypadku uszkodzenia.

Materiał

Jeśli lubisz naturalne materiały, drewniane przybory kuchenne będą dla Ciebie idealne. Bardzo popularne są bambusowe akcesoria, które ładnie wyglądają i są bardzo trwałe. Możesz również wybrać przybory z litego drewna lub buku. Na Bonami znajdziesz warianty zarówno wykonane w całości z drewna, jak i z metalu z elementami drewnianymi.
Do wyboru masz także tworzywa sztuczne lub metal. W całości metalowe przybory, zwłaszcza ze stali nierdzewnej, przy odpowiednim użytkowaniu i pielęgnacji będą towarzyszyły Ci w kuchni przez długi czas. Jednak należy uważać, aby nie porysować nimi powierzchni garnków i patelni. Inną opcją są silikonowe przybory kuchenne. Zaletą jest tutaj szeroka gama kolorystyczna oraz możliwość czyszczenia w zmywarce. Nie zarysujesz nimi także swoich naczyń.
Przybory kuchenne

Jak przechowywać przybory kuchenne?

Jeśli wszystkie Twoje szuflady są wypełnione po brzegi, z pomocą przychodzą praktyczne organizery oraz stojaki. Dobrym wyborem mogą okazać się także wyposażone w haczyki relingi. Wystarczy tylko wygospodarować trochę miejsca na szynę nad blatem.

Organizacja i przechowywanie

Aby lepiej odnaleźć się w kuchni, trzeba ją odpowiednio zorganizować. Wszystkie składniki i produkty spożywcze powinny mieć swoje miejsce. Praktyczne organizery pomogą Ci uporządkować przybory w kuchni, a słoiki, pudełka i różnego rodzaju pojemniki pomogą Ci w odpowiednim przechowywaniu żywności.

Wskazówki, jak właściwie zorganizować kuchnię oraz jak przechowywać żywność w lodówce, znajdziesz w naszej inspiracji.
https://www.bonami.pl/c/jarni-uklid-kuchyne-organizace-uklidove-pomucky-stojany-policky-odkapavace

Tekstylia kuchenne

Przy wyposażaniu kuchni nie zapomnij o odpowiednio dobranych tekstyliach. Pomysłowe wzornictwo pomoże zharmonizować i rozjaśnić pomieszczenie. Oprócz atrakcyjnego wyglądu zwróć uwagę także na aspekty praktyczne, takie jak dobra chłonność, wytrzymałość i trwałość. Skorzystaj z naszych filtrów, które pozwolą Ci na szybki wybór rodzaju, materiału czy wzornictwa.

Materiały

Bawełna

Bawełna jest zdecydowanie najczęściej używanym materiałem do produkcji ręczników kuchennych. Jest naturalnie bardzo chłonna, miękka i łatwa w utrzymaniu. Ręczniki bawełniane można prać nawet w wysokich temperaturach.

Len

Len to wysokiej jakości, elastyczny materiał naturalny. Podobnie jak bawełna jest chłonny, a im dłużej używany, tym bardziej miękki w dotyku. Ponadto lniane ręczniki kuchenne nie strzępią się, doskonale wchłaniają wilgoć i są pomocne przy polerowaniu kieliszków i innych naczyń.

Mikrofibra

Do wycierania kurzu lub czyszczenia mebli w kuchni warto używać ściereczek z mikrofibry. Natomiast do wycierania naczyń bardziej nadają się naturalne materiały. Mikrofibra dobrze spisuje się w połączeniu ze środkami czyszczącymi, ponieważ pozwala na równomierne rozprowadzenie płynu.

Teraz wiesz, jakiego sprzętu potrzebuje Twoja kuchnia. Do dzieła.