Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jak wybrać formy i akcesoria do pieczenia?

Rodzaje form do pieczenia

Formy do babki
Tutaj do wyboru masz przeróżne materiały i kształty, więc Twoja babka będzie udana, nawet jeżeli ostatni raz robiłeś ją w piaskownicy. W części poświęconej materiałom dowiesz się jakie wady i zalety posiadają poszczególne modele.

Ogromną popularnością cieszą się w ostatnim czasie ozdobne formy z geometrycznymi lub innymi wzorami. Ulubioną jest amerykańska marka Nordic Ware, która sprawi, że upieczone ciasto będzie prawdziwym dziełem sztuki.
Wybierz formę do babki
Tortownice
Dzisiaj często spotykamy otwierane tortownice, w których dzięki klamrze można łatwo dostać się do biszkoptu. Nie musisz obawiać się, że ciasto połamie się, kiedy będziesz próbować wyciągnąć je z formy. Forma składa się z otwieranego rantu i dna, na którym można także podawać ciasto. Idealnie sprawdzi się do pieczenia tortów, pizzy i innych ciast, na przykład ucieranych.
Wybierz formę do tortów
Formy na muffiny
To forma, która posiada specjalne otwory. Najlepiej wyłożyć je papilotkami lub papierem do pieczenia i przelać ciasto. Dzięki temu będziesz pewien, że każda sztuka będzie miała taki sam kształt i rozmiar. Muffinki możesz łatwo zamienić w babeczki typu cupcakes, wystarczy ozdobić je czapeczką z kremu.
wybierz formę na muffiny
Formy na baranka
To nieodłączny element przygotowania tego wielkanocnego smakołyku. Forma jest dopracowana w najmniejszych szczegółach tak, aby po upieczeniu ciasto kształtem naprawdę przypominało baranka. Jeżeli nie chcesz poświęcać czasu na dokładne smarowanie formy masłem, wybierz silikonową. Dobry wyborem będzie też ceramiczna wersja.
wybierz formę na baranka
Formy do pieczenia chleba
Chciałbyś piec własny, domowy chleb? Spraw sobie specjalną formę, która ułatwi Ci cały proces. Jeżeli chcesz, aby wypiek był naprawdę doskonały, postaw na kamionkową formę, w której panują podobne warunki jak w piecu. Dzięki specjalnemu kształtowi wewnątrz cyrkuluje para utrzymująca odpowiednią wilgotność, potrzebną do upieczenia chrupiącego chleba. Dla tych, którzy potrzebują materiału prostego w pielęgnacji polecamy silikon, w którym ciasto się nie przypala.
wybierz formę do pieczenia chleba

Materiały form do pieczenia

Przy wyborze formy do pieczenia, należy zwrócić odpowiednią uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Ważne jest głównie to, jak dany materiał przewodzi ciepło. Czy rozprowadzone jest one równomiernie po całej powierzchni, dzięki czemu ryzyko przypalenia jest mniejsze. Istotne jest także to, czy forma posiada powłokę nieprzywierającą, która ułatwi wyciągnie ciasta. To dość kluczowa kwestia zwłaszcza w przypadku ozdobnych form do babek. Należy także sprawdzić, czy blaszka, którą wybierzemy nadaje się do mycia w zmywarce.
Żeliwo
Równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że ryzyko przypalenia części ciasta lub pojawienia się niedopieczonych miejsc jest mniejsze. W porównaniu do innych form, żeliwne formy są stosunkowo ciężkie i należy liczyć się także z wyższą ceną zakupu. Wynagradza to fakt, że forma taka posiada bardzo długą żywotność. Często posiadają one emaliowaną powłokę, dzięki czemu nadają się do mycia w zmywarce.
wybierz żeliwną formę do pieczenia
Silikon
W ostatnich latach formy z silikonu są bardzo popularne i modne, głównie dzięki temu, że nie trzeba ich smarować ani wysypywać bułką tartą. Są lekkie i wytrzymałe oraz łatwo utrzymać je w czystości. Wystarczy włożyć do zmywarki i gotowe! Co więcej, dostępne są w wielu różnych kolorach i kształtach, a ich cena jest przyjazna dla kieszeni. Niestety takie formy nie są sztywne, więc po wlaniu do nich ciasta, ciężej przenieść je do piekarnika.
Wybierz silikonową formę do pieczenia

Aluminium

Formy te często posiadają wewnątrz nieprzywierającą powłokę, dzięki której ciasto łatwo wyciągnąć z blaszki. Podczas mycia należy uważać, aby warstwa ta nie uległa uszkodzeniu. W przypadku niektórych takich form dopuszczalne jest mycie w zmywarce, dlatego zawsze należy sprawdzić zalecenia producenta.
Wybierz aluminiową formę do pieczenia
Ceramika
Ceramika dobrze przewodzi ciepło i rozprowadza je po całej powierzchni, a dzięki dobrej jakości glazurze, ciasto można bez problemu wyjąć z formy. Nowej generacji formy ceramiczne można myć w zmywarce. Jedynym minusem jest to, że są bardziej kruche i można je łatwiej rozbić.
Wybierz ceramiczną formę do pieczenia

Wałki do ciasta

Grawerowane

Wałki grawerowane przeniosą Twoje wypieki na nowy poziom. Sprawią one, że ciasto będzie ozdobione tak pięknie, jak w pracowni cukiernictwa.

Bonami radzi: Aby osiągnąć idealny efekt nie zapomnij posypać mąką ciasta oraz wałka. Jeżeli chcesz odbić wzór na masie cukrowej zamiast mąki wykorzystaj cukier puder.

Silikonowe

Ogromną zaletą wałków silikonowych jest fakt, że nie przykleja się do nich ciasto. Łatwo o nie dbać i można je myć w zmywarce.

Drewniane

Drewniane wałki do ciasta to najbardziej tradycyjna wersja, która przywodzi na myśl kuchnie naszych babć. Jeżeli odpowiednio zadbamy o materiał, wałek będą mogły odziedziczyć nawet nasze dzieci.

Na czym piec? Na papierze czy macie?

Papier do pieczenia

Papier do pieczenia to najbardziej popularny pomocnik przy pieczeniu. Jeżeli nie masz innej możliwości, dobrze sprawdzi się do temperatury 220°C. Jest to jednak jednorazowy produkt, więc jeżeli chciałbyś wypróbować alternatywę generującą mniej odpadów rozważ zakup maty do pieczenia.

Mata do pieczenia

Największą zaletą silikonowych mat do pieczenia jest to, że można ich używać wiele razy. Można je przyciąć do rozmiarów piekarnika, nie trzeba o nie specjalnie dbać, wystarczy umyć i wysuszyć. Co więcej, można na nich rozwałkować ciasto bez podsypywania mąką.

Foremki do wykrawania i inne akcesoria

Akcesoria do zdobienia

Akcesoria do ozdabiania wypieków takie jak szpryce czy rękawy cukiernicze to niezbędne elementy wyposażenia miłośnika pieczenia ciast. Pomogą Ci rozłożyć na cieście kremy i inne nadzienia równomiernie i w prosty sposób. Efekt będzie precyzyjny i gustowny.

Wagi kuchenne

Sztuka cukiernicza wymaga precyzji i dokładnych proporcji. Nie ma tu miejsca na wielką improwizację. Dlatego waga kuchenna jest podstawą. Możesz wyposażyć się w tradycyjną wagę, która idealnie zaprezentuje się w kuchni w stylu retro lub nowoczesną wagę cyfrową.

Foremki do wykrawania

To bardzo ważne akcesoria przy pieczeniu ciastek i pierniczków. Do wykrawania można użyć także szklanki, ale dzięki przeróżnym wzorom foremek efekt będzie ciekawszy. Właśnie dzięki dostępności ogromnej liczby motywów możesz wyrazić swój styl. Do wyboru masz także wersję metalową i silikonową. Tę drugą można myć w zmywarce do naczyń.

Naszła Cię ochota na upieczenie domowego chleba, kruchych ciasteczek lub słodkich muffinów? Mamy dla Ciebie wszystko, czego potrzebujesz.