-15% na dywany z kodem DYWANY15 | Już tylko do północy →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Zaproś swoich przyjaciół na przyjęcie w ogrodzie

Przygotowała Diana Oana (@cantboilanegg)

-

Na zewnątrz w końcu piękna pogoda, a Ty zastanawiasz się nad grillem na tarasie lub w ogrodzie? Świetny pomysł! Podstawą udanej imprezy będą oczywiście goście, grill, meble ogrodowe oraz lampki, które oświetlą twarze biesiadników nawet po zmroku.

Food blogerka Diana Oana (@cantboilanegg) ma dla nas pyszny i prosty przepis jak przygotować doradę z grilla, sałatkę z pieczonej cukinii z kozim serem. Nie powinno zabraknąć też szklanki orzeźwiającej lemoniady, nalanej z pięknego dzbanka!

Dorada z grilla

Składniki (dla 4 osób):

• 4 dorady
• 1 plasterek bio cytryny
• kilka gałązek świeżego rozmarynu
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dobrze umyj doradę i usuń płetwy. Nie ma potrzeby usuwania łusek. 2. Połóż dwa lub trzy plasterki cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu na doradę. 3. Nasmaruj doradę z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. 4. Umieść na gorącym grillu i piecz przez 5-6 minut z każdej strony. 5. Posyp doradę odrobiną soku z cytryny i podawaj z sałatką z cukinii.

Sałatka z cukinii i koziego sera

Składniki:

• 150 g młodego szpinaku
• 2-3 cukinie
• oliwa z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• sól i pieprz
• orzeszki piniowe
• ser kozi lub ser feta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Dobrze umyj i wysusz młode liście szpinaku. 2. Pokrój cukinię na plastry o długości 4-5 mm. 3. Wymieszaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek z ząbkiem posiekanego czosnku i posmaruj cukinię. 4. Posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i grilluj cukinię po 2-3 minuty z każdej strony. 5. Włóż młode liście szpinaku do miski i dodaj pokrojoną w plasterki cukinię. 6. Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, kilka orzeszków piniowych i kawałki koziego sera lub fety (opcjonalnie). 7. Sałatkę podawaj z doradą.

Lemoniada z miętą i truskawkami:

Składniki:

• 1 l wody zwykłej/mineralnej
• liście mięty
• truskawki
• miód
• 2 bio cytryny

Sposób postępowania:

1. Pokrój truskawki na plasterki i umieść je w dzbanku. 2. Drobno posiekaj listki mięty i dodaj do truskawek. 3. Pokrój dwa lub trzy plasterki cytryny i dodaj je do dzbanka. 4. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij sok wyciskarką do cytrusów. Skrop truskawki i miętę sokiem z cytryny. 5. Napełnij dzbanek zwykłą lub mineralną wodą. 6. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem. 7. Aby uzyskać lepszy efekt podczas serwowania, przekrój truskawkę i nadziej ją na krawędź szklanki.

Odkryj pozostałe przepisy i praktyczne produkty, które przydadzą się podczas posiłków na świeżym powietrzu.