Wielkanoc nierozerwalnie złączona jest z dawnymi obrzędami wiosennymi oraz zwyczajami ludowymi. Ta złożona symbolika znajduje wyraz w świątecznych dekoracjach i aranżacji wielkanocnego stołu. Styliści Bonami wybrali trzy trendy, które łączą bogatą tradycję z nowoczesną stylistyką.
W tej aranżacji jest jak na łące! Pozwól zachwycić się zastawie stołowej z delikatnym florystycznym wzorem, ukwieconym obrusom z lnu oraz żywym roślinom. Kwiaty goszczą w wazonie i... na talerzu. W końcu Wielkanoc to też celebracja wiosny.
Do obrusu w kwiaty wybierz zastawę w pasującym do niego pastelowym odcieniu lub tradycyjną białą porcelanę. Naczynia w kwiaty będą natomiast lepiej wyglądać na gładkiej tkaninie. Elegancka etażerka sprawi, że Twoja babka wielkanocna będzie prezentować się jeszcze bardziej smakowicie.
Wielkanoc to również czas odnowy duchowej i wyciszenia. Sprzyjają im oszczędne w formie dekoracje, naturalne materiały i bliskość przyrody. W tej aranżacji styliści Bonami rekomendują naczynia z kamionki w eleganckim beżu lub błękicie oraz jednolite, dobrej jakości tekstylia.
Subtelnym ukłonem w stronę sezonu wiosennego mogą być delikatne motywy roślinne oraz barwione na zielono szkło. Do dekoracji warto użyć żywych gałązek – rozłóż je na stole i talerzach. Możesz użyć ich też do ozdobienia koszyczka wielkanocnego.
Swojska, rodzinna i pachnąca domową kuchnią – taką Wielkanoc celebrowały nasze babcie i mamy. Aby odtworzyć ten klimat, nie potrzeba wiele. W wersji podstawowej i bardziej rustykalnej postaw na emalię, fajans i obrus w kratę. Z kolei zdobiona porcelana, kolorowe pisanki i koronkowe serwetki dodadzą wielkanocnej aranżacji elegancji oraz uroku z dawnych lat.
Na tradycyjnym wielkanocnym stole królują potrawy i to one stanowią najlepszą jego ozdobę. Aby je wyeksponować, zadbaj o odpowiednie naczynia – podłużne półmiski, tace, etażerki czy małe miseczki na drobne przekąski.