Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

3 dania wielkanocne, których nie może zabraknąć na Twoim stole

Nadszedł piękny, wiosenny czas, a wraz z nim Wielkanoc – wspaniały powód do ucztowania. Zainspiruj się trzema przepisami na Wielkanoc, które wyczarowała Dominika znana z instagramowego profilu skandynawski.domek.

W tym roku przygotuj tradycyjne polskie dania i uszczęśliw całą rodzinę. Faszerowane jajka, żurek w domowym chlebie, a na deser babka z cytrusową nutą. Do dzieła! ♥

Jajka faszerowane

Składniki:
• 6 jajek
• pęczek szczypiorku
• 4-5 gałązek pietruszki
• 5 małych korniszonów
• 20 g majonezu
• pół łyżeczki papryki słodkiej
• pieprz
• sól

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wydrążyć środki. Posiekać pietruszkę i szczypiorek, dodać majonez, żółtka oraz przyprawy. Wszystko rozgnieść. Nałożyć farsz do środka białek i przyozdobić mieloną czerwoną papryką.

Babka cytrynowo-pomarańczowa

Składniki:
• 260 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 20 g skórki z pomarańczy
• 150 g cukru
• 320 g marchewki
• 4 jajka
• 40 g soku z pomarańczy
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki kardamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
• 100 g serka śmietankowego
• 30 g masła
• 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

Babka:
Rozdrobnić lub zetrzeć na tarce skórkę z pomarańczy. Dodać ją do rozpuszczonego masła. Jajka zmiksować dodając cukier, wlać roztopione masło ze skórką pomarańczową, dodać mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, kardamon oraz proszek do pieczenia, Zmiksować i na końcu wsypać rozdrobnioną wcześniej marchewkę. Wszystko dobrze wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Lukier:
Wszystkie składniki połączyć i podgrzać, mieszając. Polać ciasto.

Żurek

Składniki:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 25 g masła
• 120 g białej kiełbaski
• 100 g boczku wędzonego
• 800 g wody
• 300 g ziemniaków
• 1 łyżeczka domowej pasty bulionowej
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 350 g zakwasu
• 50 g śmietany 18%
• 1/2 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
• szczypta ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki majeranku
• 2 grzybki suszone

Przygotowanie:

Cebulkę z czosnkiem pokroić i poddusić na maśle. Dodać boczek i białą kiełbasę, nadal podsmażając. Wlać wodę, wsypać ziemniaki i wszystkie przyprawy. Gotować 15 minut i dodać zakwas. Suszone grzyby gotować 10 minut. Następnie dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.

Chcesz poznać więcej wielkanocnych przepisów?
Pobierz nasz e-book!