Ty też podziwiasz piękne, artystyczne wypieki w ulubionej kawiarni lub cukierni? Teraz w domu będziesz mógł przygotować deser, który będzie wyglądał jak dzieło profesjonalisty. W tym roku wśród cukierniczych trendów królują formy z materiałów, które pomogą Ci wyczarować spektakularne ciasta wymagające niewielkiego wysiłku. Zainspiruj się naszym wyborem.
Przy pieczeniu ważne jest, aby efekt był nie tylko pyszny, ale także miły dla oka. Grawerowane wałki sprawią, że Twoje ciasta będą prezentować się pięknie i oryginalnie, więc nie musisz ich już dodatkowo ozdabiać.
Wałek można wykorzystać do ciasta piernikowego czy kruchego, a także do marcepanu. Zdobienie za pomocą wałka jest bardzo proste. Najpierw rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm używając klasycznego wałka. Na koniec przejedź po płacie ciasta wałkiem grawerowanym i gotowe!
Babka to jedno z najbardziej popularnych ciast. Idealnie sprawdzi się jako niedzielny deser oraz poczęstunek dla gości. Wystarczy najprostszy przepis i ozdobna forma, a z prostego ciasta stanie się wyrafinowana przekąska. Forma to także świetny pomysł na prezent świąteczny czy urodzinowy.
Wybierając formę zwróć uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana. Może to być żeliwo, silikon, aluminium lub ceramika.