„W kuchni jestem w swoim żywiole, a przed Świętami moja miłość do gotowania jeszcze bardziej przybiera na sile. Zapachy i wspaniałe kolory wokół potrafią podnieść na duchu w każdej sytuacji. Podając gościom lub domownikom moje smakołyki, staram się nie zapominać również o estetycznej stronie posiłków – w końcu jemy też oczami!”
Węgierska blogerka
Zergi Bori dzieli się z nami trzema prostymi wegańskimi przepisami i daje wskazówki, jak przysmaki najlepiej zaprezentują się na talerzu.
porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1 duża dynia
świeżyk sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka chili
200-300 ml wody
sól i pieprz dla smaku
Sposób przygotowania:
Pokroić dynię na kawałki i piec w piekarniku w temp. 200°C. Możesz ją od razu ugotować, ale ja wolę ją lekko podpiec, dzięki czemu smak dyni wydaje się pełniejszy.
Jak tylko dynia zmięknie, wyciągnij ją z piekarnika, usuń gniazda nasienne i włóż warzywo do garnka. Zalej wodą, dodaj soku z pomarańczy i zagotuj. Następnie pozwól zupie trochę się przegryźć i zmiksuj na krem. Dla smaku dodałam kilka kropli orzechowej oliwy i posypałam garstką prażonych nasion słonecznika.
Jeśli zostały Ci resztki dyni, możesz zapiec ją z plasterkami jabłek, czerwonej cebuli lub czym tylko chcesz.