Załóż konto i zdobądź 20 zł rabatu na pierwsze zakupy. Załóż konto i zdobądź 20 zł rabatu na pierwsze zakupy.
  • Codziennie nowe inspiracje
  • 20 zł rabatu na pierwsze zakupy
  • Zapisz swoje ulubione produkty
lub
Wejdź przez Facebook
Obserwujemy dla Ciebie ten produkt!

Obserwowanie produktu jest aktywne.: Już obserwujesz .

Jak tylko produkt będzie dostępny, napiszemy do Ciebie na . Tutaj możesz zmienić adres, na który wyślemy powiadomienie, lub anulować obserwowanie . Tutaj możesz zmienić adres, na który mamy wysłać powiadomienie.

Ok
Anulowano obserwowanie produktu

Obserwowanie produktu zostało anulowane. Jeśli zmienisz zdanie, możesz je z powrotem aktywować.

Ok

Ktoś Cię ubiegł :(

Z przykrością informujemy, że ktoś Cię wyprzedził i wybrany przez Ciebie produkt nie jest już dostępny. Aktywowaliśmy ponowne obserwowanie produktu, abyś mógł go w końcu kupić! Jeśli nie jesteś już zainteresowany produktem, anuluj obserwowanie tutaj.

Ok

Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Wszystko, co wydasz u nas przed Świętami, zwrócimy Ci formie rabatu.
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

3 przepisy świąteczne blogerki Zergi Bori

„W kuchni jestem w swoim żywiole, a przed Świętami moja miłość do gotowania jeszcze bardziej przybiera na sile. Zapachy i wspaniałe kolory wokół potrafią podnieść na duchu w każdej sytuacji. Podając gościom lub domownikom moje smakołyki, staram się nie zapominać również o estetycznej stronie posiłków – w końcu jemy też oczami!”

Węgierska blogerka Zergi Bori dzieli się z nami trzema prostymi wegańskimi przepisami i daje wskazówki, jak przysmaki najlepiej zaprezentują się na talerzu.

Pomarańczowo-dyniowy krem z chilli

porcja dla 2-4 osób

Składniki:
1 duża dynia
świeżyk sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka chili
200-300 ml wody
sól i pieprz dla smaku

Sposób przygotowania: Pokroić dynię na kawałki i piec w piekarniku w temp. 200°C. Możesz ją od razu ugotować, ale ja wolę ją lekko podpiec, dzięki czemu smak dyni wydaje się pełniejszy.

Jak tylko dynia zmięknie, wyciągnij ją z piekarnika, usuń gniazda nasienne i włóż warzywo do garnka. Zalej wodą, dodaj soku z pomarańczy i zagotuj. Następnie pozwól zupie trochę się przegryźć i zmiksuj na krem. Dla smaku dodałam kilka kropli orzechowej oliwy i posypałam garstką prażonych nasion słonecznika.

Jeśli zostały Ci resztki dyni, możesz zapiec ją z plasterkami jabłek, czerwonej cebuli lub czym tylko chcesz.

Bakłażan z paprykowym kremem i cebulką

porcja dla 2 osób

Składniki:
1 bakłażan
5-7 małych cebul
1 łyżeczka pesto z papryki
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju orzechowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
sok z połówki cytryny
sól i pierz dla smaku

Sposób przygotowania:
Bakłażan umyć, przekroić go na pół, wnętrze rozkroić w kratkę. Natrzeć bakłażan olejem orzechowym. Zmieszać pesto z papryki, olej, sos sojowy i sok z cytryny i natrzeć mieszkanką obie połówki bakłażana.

Cebulę przekroić na dwie połówki, natrzeć olejem, i razem z bakłażanem piec w piekarniku. Nie trzeba obierać cebuli, w skórce będzie ciekawiej prezentować się na stole.

Sos jogurtowy: Wlać do szklanki jogurtu łyżeczkę soku z cytryny, posolić, dodać pieprz i szczyptę majeranku.

Podawać z komosą ryżową, dipem jogurtowym lub z frytkami.

Świąteczny deser jabłkowy

Składniki na 3-4 porcje:
3-4 łyżki mascarpone
2 łyżeczki jogurtu owocowego
świeży sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
3-4 łyżki jabłkowego puree
8-10 cynamonowych herbatników

Sposób przygotowania:
Zmieszaj w misce mascarpone, jogurt, sok z cytryny i pomarańczy, miód oraz cynamon. Jeśli wolisz słodsze desery, dodaj więcej miodu. Aby stworzyć mus jabłkowy, ugotuj 2-3 większe jabłka z odrobiną miodu. Możesz również posłużyć się gotowym puree. Rozkrusz herbatniki.

Zacznij układać warstwy. Na dno wsyp pokruszone ciastka, potem ułóż na nich krem z mascarpone, a następnie mus jabłkowy. Na koniec ozdób deser pozostałymi herbatnikami i odrobiną mascarpone. Zamiast jabłek możesz wykorzystać inne owoce.

Nigdy nie masz dość świątecznej atmosfery?

Węgierska blogerka Zergi Bori zdradza, jak bez prosto i bez wysiłku nakryć do świątecznego stołu w naturalnym stylu ♥

Poprzez zakończenie rejestracji zawrzesz tę umowę z Bonami.cz, a. s. dotyczącą ochrony danych osobowych.