Wyczaruj magiczny kącik pełen pyszności. Bez względu na to, czy przygotowujesz przyjęcie dla dzieci, czy dla dorosłych. Zamiast trudnych tortów i ciast postaw na proste desery, do których wystarczą podstawowe akcesoria i odrobina zmysłu dekoracyjnego. Możesz być pewien, że zachwycisz nimi gości i zyskasz w ich oczach tytuł mistrza cukiernictwa.
Przygotuj karmelowe babeczki, aksamitną panna cottę, urocze cake pops i bezę w wersji mini. Dzięki przepisom blogerki Kitchen Story przygotowanie słodkiego baru będzie proste i przyjemne!
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ciasto:
100 g masła
160 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml mleka
Krem:
300 g masy kajmakowej
400 g mascarpone
Do dekoracji:
12 krówek i pokrojone orzechy pekan
Wykonanie:
1.
Piekarnik rozgrzej na 170°C. Formę do muffinów wyłóż papierowymi papilotkami.
2.
Masło z cukrem ubij na puch. Dodaj ekstrakt z wanilii i stopniowo dodawaj po 1 jajku.
3.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj mleko i wymieszaj ciasto.
4.
Przygotowane wcześniej papilotki wyłóż ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.
5.
Przygotuj krem. Mikserem ubij masę krówkową i mascarpone.
6.
Upieczone babeczki wystudź. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim babeczki.
7.
Na koniec posyp całość pokrojonymi krówkami i orzechami.
Ilość: 20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Ciasto:
150 g biszkoptów
50 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g masła w temperaturze pokojowej
200 g mascarpone
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
80 g masła
Do dekoracji:
rozgniecione owoce liofilizowane
posiekane pistacje
posypka czekoladowa
Wykonanie:
1.
Biszkopty i orzechy włóż do malaksera i zmiksuj na drobno. Przełóż całość do miski i dodaj cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj.
2.
Do mieszanki dodaj masło i mascarpone. Mieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż na minimum 30 minut do lodówki.
3.
W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę połamaną na kawałki.
4.
Z chłodzonego ciasta uformuj kulki, do środka wbij patyczek do lizaka. Powstałe lizaki zamocz w polewie czekoladowej i posyp owocami, pistacjami i czekoladową posypką.
5.
Ponownie włóż do lodówki, na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.