Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Słodki bar według blogerki Kitchen Story

Wyczaruj magiczny kącik pełen pyszności. Bez względu na to, czy przygotowujesz przyjęcie dla dzieci, czy dla dorosłych. Zamiast trudnych tortów i ciast postaw na proste desery, do których wystarczą podstawowe akcesoria i odrobina zmysłu dekoracyjnego. Możesz być pewien, że zachwycisz nimi gości i zyskasz w ich oczach tytuł mistrza cukiernictwa.

Przygotuj karmelowe babeczki, aksamitną panna cottę, urocze cake pops i bezę w wersji mini. Dzięki przepisom blogerki Kitchen Story przygotowanie słodkiego baru będzie proste i przyjemne!

Karmelowe babeczki

Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ciasto:
100 g masła
160 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml mleka

Krem:
300 g masy kajmakowej
400 g mascarpone

Do dekoracji:
12 krówek i pokrojone orzechy pekan

Wykonanie:

1.
Piekarnik rozgrzej na 170°C. Formę do muffinów wyłóż papierowymi papilotkami.

2.
Masło z cukrem ubij na puch. Dodaj ekstrakt z wanilii i stopniowo dodawaj po 1 jajku.

3.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj mleko i wymieszaj ciasto.

4.
Przygotowane wcześniej papilotki wyłóż ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.

5.
Przygotuj krem. Mikserem ubij masę krówkową i mascarpone.

6.
Upieczone babeczki wystudź. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim babeczki.

7.
Na koniec posyp całość pokrojonymi krówkami i orzechami.

Cake pops bez pieczenia

Ilość: 20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Ciasto:
150 g biszkoptów
50 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g masła w temperaturze pokojowej
200 g mascarpone

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
80 g masła

Do dekoracji:
rozgniecione owoce liofilizowane
posiekane pistacje
posypka czekoladowa

Wykonanie:

1.
Biszkopty i orzechy włóż do malaksera i zmiksuj na drobno. Przełóż całość do miski i dodaj cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj.

2.
Do mieszanki dodaj masło i mascarpone. Mieszaj do momentu aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż na minimum 30 minut do lodówki.

3.
W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę połamaną na kawałki.

4.
Z chłodzonego ciasta uformuj kulki, do środka wbij patyczek do lizaka. Powstałe lizaki zamocz w polewie czekoladowej i posyp owocami, pistacjami i czekoladową posypką.

5.
Ponownie włóż do lodówki, na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.

Panna cotta z białą czekoladą i malinami

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Składniki:
500 ml śmietanki 30%
70 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
3 listki żelatyny
100 g białej czekolady

Do dekoracji:
świeże maliny i pokruszone liofilizowane maliny

Przygotowanie:

1.
Śmietankę wlej do małego garnka i podgrzewaj do momentu wrzenia. Pamiętaj, że śmietana nie może się zagotować, więc od razu ściągnij garnek z palnika. Dodaj cukier, szczyptę soli, wanilię i mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia się cukru.

2.
Do głębokiego talerza wlej wodę i włóż płatki żelatyny. Żelatyna po chwili zmięknie. Następnie wyciągnij ją z wody i odciśnij nadmiar płynu. Żelatynę dodaj do gorącej śmietany i dobrze wymieszaj.

3.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę. Ciągle mieszając dolewaj po trochę masy śmietanowej.

4.
Masę przelej do pucharków i zanim włożysz je do lodówki ostudź deser do temperatury pokojowej. W lodówce zostaw deser na 4-5 h, a najlepiej na całą noc.

5.
Jako ozdobę wykorzystaj świeże i liofilizowane maliny.

Mini Pavlova

Ilość: 15-20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut

Składniki:
4 białka
szczypta soli
240 g cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżki octu winnego

Krem:
200 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:
pokrojone pistacje i jadalne kwiaty

Przygotowanie:

1.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, blaszkę wyłóż silikonową matą do pieczenia lub papierem.

2.
Białka przełóż do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij z białek pianę. Stopniowo wsypuj do niej cukier i ubijaj do momentu, gdy kryształki cukru się rozpuszczą. Aby to poznać, rozetrzyj palcami odrobinę piany.

3.
Dodaj skrobię kukurydzianą i ocet winny, a następnie miksuj całość jeszcze przez minutę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

4.
Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj mini bezy o średnicy około 5 cm. Na środku bezy powinien powstać dołek, który później wypełnisz kremem.

5.
Włóż bezę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz przez 60 minut, a następnie wystudź w piekarniku. Po upieczeniu Pavlova powinna być zwarta z zewnątrz i wilgotna w środku.

6.
W czasie, kiedy bezy będą się piekły, przygotuj pozostałe elementy deseru. Za pomocą miksera ubij śmietanę i stopniowo, delikatnie dodawaj do niej mascarpone i cukier. Gotowy krem włóż do lodówki.

7.
Ostudzone bezy wypełnij kremem używając ozdobnej tylki cukierniczej, posyp całość pokrojonymi pistacjami i udekoruj jadalnymi kwiatami.

Teraz pozostaje już tylko pięknie nakryć do stołu, przełożyć desery na paterę lub etażerki. Dodaj także świeże owoce i wazon z kwiatami, a całość przeniesiesz na nowy poziom serwowania.

Smacznego!

Odkryj więcej inspiracji do swojej kuchni