Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
20 złRejestracjaLogowanie20 złKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Romantyczny piknik bez względu na pogodę

W ciągu ostatnich miesięcy w domu spędziliśmy bardzo dużo czasu. To naturalne, że marzymy tylko o tym, aby wyjść na zewnątrz i spędzać chwile na świeżym powietrzu. Co jednak zrobić, gdy pogoda pokrzyżuje nasze plany? Nie przejmuj się, mamy na to sposób. Wraz ze słowacką blogerką Mirką Chvostekovą przygotowaliśmy dla Ciebie pomysł, jak urządzić romantyczny piknik w pięknej wiosennej scenerii oraz w zaciszu własnego salonu. Aby dodatkowo zachęcić Cię do działania dołączyliśmy także przepis na pyszną babkę w zdrowszej wersji.

Kiedy wiosna buchnie majem...

W maju sama przyroda wprawia nas w romantyczny nastrój. Zainspiruj się naszym sposobem na wiosenne popołudnie spędzone na przykład w ogrodzie.

Aby piknik miał cudowną atmosferę, należy dobrze wybrać otoczenie oraz odpowiedni sposób podawania, naczynia, sztućce i dekoracje. W tym wypadku warto zadbać o tzw. foodstyling. Nie przez przypadek mówi się, że jemy także oczami.

Możesz postawić na przykład na ceramiczne talerze o prostym designie i ziemistych kolorach, które idealnie pasują do romantycznej aranżacji. Dodatkowo naczynia oryginalnej japońskiej marki MIJ są wykonywane ręcznie, więc możesz być pewien, że ich soczyste kolory i funkcjonalność pozostaną z Tobą na lata.

Oczywiście prawdziwy piknik nie może obejść się bez toastu. Tutaj z pomocą przyjdą kieliszki do wina francuskiej marki La Rochère. Ich naczynia to uosobienie prawdziwego stylu i praktyczności.

Przez żołądek do serca

Nie można mówić o romantycznym pikniku bez prawdziwych smakołyków. Tym razem proponujemy zdrowszą wersję tego pysznego wypieku. Autorka przepisu jest znana ze swych zdrowych dań. Sama zmieniła swoje nawyki żywieniowe i przeszła metamorfozę zrzucając aż 22 kilogramy dlatego wie, jak małe zmiany mogą zmienić życie.

Zdrowe żywienie nie oznacza jednak rezygnowania z pysznego smaku i deserów. Aromatyczna babka Mirki jest tego najlepszym przykładem. Polecamy upiec dużą porcję, ponieważ szybko znika ze stołu!

Babka z twarogiem i marchewką pachnąca wanilią i cytryną

Składniki:

250 g mąki • 250 g twarogu • 250 g obranej marchewki • 220 g masła • 100 g cukru kokosowego • 100 g miodu • 4 jajka • 1 opakowanie proszku do pieczenia bez fosforanów • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 łyżka kakao • skórka z cytryny • odrobina wanilii

Wykonanie:

1. Masło, cukier, miód i żółtka wymieszać, dodać twaróg i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sodą oczyszczoną.
2. Następnie dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, startą skórkę cytrynową i wanilię.
3. Z białek ubić pianę i na koniec delikatnie wmieszać ją do ciasta.
4. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką krupczatką. Przelać ciasto i wyrównać wierzch.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut.

Rada: Gdy babka ostygnie wyciągnij ją z formy, polej roztopioną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi lub posiekanymi pistacjami.

Smacznego!