Do -60% na marki premium | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przygotuj brunch według blogerki kulinarnej Kitchenette

Rozpocznij swój weekend pysznym brunchem! Autorka bloga Kitchenette przygotowała wspaniałe propozycje, do których wystarczy podstawowy sprzęt kuchenny, wysokiej jakości składniki i trochę wolnego czasu.

Spróbuj przyrządzić serowe gofry na słono, a jeśli jesteś miłośnikiem słodkich smaków, na pewno spodoba Ci się przepis na płatki owsiane z cynamonem i wanilią. Do dzieła!

Gofry serowe

4 porcje
Składniki:
220 g mąki pszennej (można zastąpić połowę pełnoziarnistą)
40 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz
330 g kefiru
2 jajka
60 g masła
110 g startego sera (gouda lub cheddar)
140 g posiekanego gotowanego szpinaku

Do serwowania:
pokrojone warzywa (awokado, pomidorki koktajlowe, cebula, oliwki)
ser feta
wędzone plastry łososia
świeży koperek i liście bazylii
jajko sadzone
Sposób przygotowania
1.
Do średniej miski wsyp mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

2.
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Gdy się roztopi, odstaw garnek z kuchenki i dodaj pozostałe składniki – kefir, jajka, starty ser i przyprawy. Rozgrzej gofrownicę do średniej lub dużej mocy.

3.
Zmieszaj wszystko razem do powstania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz od razu zacząć piec gofry na złocisty kolor. Nie zapomnij o dokładnym pokryciu powierzchni gofrownicy olejem (najlepiej w sprayu).

4.
Gofry możesz podać z jajkiem sadzonym, wędzonym łososiem, ziołami lub warzywami.

Owsianka

4 porcje
Składniki:
1 starte jabłko ze skórką
130 g płatków owsianych
1 l wody
3 łyżki nasion chia
szczypta soli
2 łyżki miodu
przyprawy (cynamon, kardamon, wanilia)

Do serwowania:
4 brzoskwinie, morele lub śliwki
20 g masła
100 ml wody
½ łyżeczki cynamonu, wanilii lub kardamonu
garść (prażonych) orzechów lub nasion
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Sposób przygotowania
1.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania owsianki wrzuć do średniego garnka i gotuj krótko, aż masa zgęstnieje.

2.
W międzyczasie upraż orzechy na patelni. Gdy będą gotowe, skrop je syropem klonowym. Następnie przełóż orzechy na papier do pieczenia, aby je ostudzić.

3.
Na patelnię włóż pokrojone owoce, dodaj masło, 100 ml wody, cynamon i gotuj do miękkości. Czas przygotowania będzie się różnić w zależności od rodzaju użytych owoców.

4.
Przełóż owsiankę do miseczek, na wierzch dodaj owoce z patelni i posyp orzechami lub nasionami. Na koniec całość polej odrobiną syropu klonowego.