Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Proste przepisy na dania z tego, co masz w domu

Sztuka codziennego gotowania w sposób zdrowy i różnorodny
przy jednoczesnym zachowaniu rozsądku nie zawsze jest oczywista. Zwłaszcza, kiedy starasz się unikać częstych wizyt w sklepie,
nie myślisz o skomplikowanych wyzwaniach kulinarnych. Mamy dla Ciebie
5 przepisów, które przyrządzisz w kilka chwil z tego, co najczęściej masz
w domu. Chwyć za łyżkę i zacznij czarować razem z nami.

Prosty przepis nr 1

Różnorodny i szybki makaron

Spaghetti, fusilli, penne, bezglutenowy, wegański. Z tej szerokiej gamy każdy wybierze coś dla siebie. Co więcej, makaron najlepiej smakuje
z prostymi dodatkami. Dobra oliwa, zioła i odrobina sera dojrzewającego wystarczy, by stworzyć danie godne popularnych restauracji.
Przygotuj:
400 g makaronu
2 łyżki posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
6 łyżek oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
100 g tartego sera (najlepiej parmezanu)
Wykonanie jest dziecinnie proste – ugotuj makaron, wymieszaj oliwę, zioła
i czosnek. Posyp obficie serem.

Prosty przepis nr 2

Sałatki pełne witamin

Zwłaszcza teraz nasz system immunologiczny potrzebuje wsparcia. Może więc warto na obiad zjeść miskę pysznej sałaki? Wystarczy, że dodasz do niej sycące dodatki takie jak sery, orzechy i jajka.
Wybierz ciemne warzywa liściaste i nie zapomnij o dobrych tłuszczach. Smak podkreśl odrobiną octu balsamicznego.
Wymieszaj na przykład:
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
600 g szpinaku
8 pomidorów
2 potarte marchewki
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
garść sezamu

Prosty przepis nr 3

Naleśniki bez wyrzutów sumienia

Być może dietetycy zrobią wielkie oczy, ale chcemy podzielić się z Tobą naszym ulubionym przepisem, którego nie muszą odmawiać sobie nawet osoby na diecie bezglutenowej.
Przygotuj blender, patelnię i sam się przekonaj!
2 dojrzałe banany zmiksowane na gładko
4 rozmącone jajka
Smaż na patelni, najlepiej jako małe racuszki. Ponieważ mają one tendencję do rozpadania się, dobra, nieprzywierająca patelnia to podstawa. Jeżeli możesz jeść gluten dodaj trochę mielonych płatków owsianych.