Śledzie, kompot z suszu, świeże zioła, sałatki, a do tego aromatyczne wędliny. Świąteczna lodówka pęka w szwach, a Ty zastanawiasz się gdzie to wszystko dać?
Jak sprawić, aby ciasta nie przeszły zapachem kiełbasy? Jak uniknąć comiesięcznego wyciągania z dolnej szufladki czegoś, co zaczęło żyć drugim życiem?
Organizacja lodówki może być prawdziwym wyzwaniem, ale z odpowiednimi pomocnikami z pewnością ogarniesz ten temat. My pokażemy Ci nasze ulubione pojemniki, butelki i praktyczne gadżety, które ułatwią to zadanie.
Zioła długo pozostaną świeże, jeżeli owiniesz je wilgotną ściereczką i włożysz do pojemnika. Ta sama metoda sprawdzi się w przypadku rzodkiewek pozbawionych liści.
Aby warzywa szybko nie zwiędły, powinny mieć odpowiednią cyrkulację powietrza. Osiągniesz ją za pomocą specjalnej maty włożonej na dno szufladki. Unikaj plastikowych woreczków. Zamień je na te przewiewne, których można używać wielokrotnie.
Żebyś nie musiał wyrzucać zepsutego jedzenia, wybierz jeden pojemnik i wkładaj do niego otwarte produkty lub te z krótką datą przydatności. Dzięki temu nie zapomnisz o nich i nie będziesz marnować jedzenia.
Zaopatrz się w jeden pojemnik przeznaczony na dżemy i przyprawy. Dzięki temu łatwiej będzie uporządkować całość.
Został Ci sok z cytryny, rosół lub wino do gotowania? Zamroź je w foremkach do lodu i wykorzystaj, kiedy będą potrzebne.
Najlepiej sprawdzą się szklane butelki i słoiki. Będą idealne na domowe soki, jogurty, granolę czy masło.
Ziemniaki, czosnek, cebulę i imbir przechowuj w ciemnym miejscu, najlepiej trochę chłodniejszym niż temperatura pokojowa. Wykorzystaj w tym celu przewiewne worki, pojemniki lub skrzynki.