20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Jak nie marnować jedzenia? Odkryj pakowanie próżniowe

Starasz się ograniczyć marnowanie żywności, ale mimo dobrych chęci, resztki lub zepsute składniki nadal lądują w koszu? Z pewnością spodobają Ci się pomysłowe produkty Zwilling, które sprawią, że zawartość lodówki pozostanie świeższa nawet do 5 razy dłużej.

Zapoznaj się ze wszystkimi zaletami domowego pakowania próżniowego!

Czego będziesz potrzebować?

Podstawowym wyposażeniem będzie elektryczna pompka próżniowa. Waży niepozorne 300 g, jest łatwa w obsłudze, cicha i bezprzewodowa. Co więcej, pompka automatycznie wyłączy się po osiągnięciu odpowiedniej próżni. Możesz dokupić dowolną liczbę szklanych lub plastikowych pojemników oraz torebek w różnych wielkościach – wszystko w zależności od upodobań lub potrzeb.

Inwestuj stopniowo w kolejne pojemniki lub woreczki na żywność, a z czasem na zawsze rozstaniesz się z jednorazowymi foliami i torebkami.

Zalety przechowywania próżniowego

Przede wszystkim – opakowania próżniowe sprawią, że żywność będzie świeższa nawet 5 razy dłużej, dzięki czemu codzienne zakupy staną się przeszłością. Co więcej, resztki z kolacji lub obiadu możesz bez problemu dojeść nawet kilka dni później, bez uszczerbku na smaku i zapachu potraw.

Torebki wykorzystasz również do przyrządzania mięsa metodą sous vide. Pakowanie próżniowe przyśpiesza proces marynowania mięsa – teraz potrwa jedynie pół godziny.

Marka Zwilling opracowała również aplikację mobilną, która pomaga monitorować daty ważności do spożycia za pomocą kodu QR na każdym pudełku.

Jak dbać o pojemniki i torebki?

Pojemniki, pokrywki i torebki próżniowe nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Są odpowiednie do lodówek, zamrażarek, a także kuchenek mikrofalowych. I absolutna oczywistość – możesz myć je w zmywarce!